Τάσος Μπιρσίμ: Master της σκηνοθεσίας, «μάγος» του ΠΑΣΟΚ, φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου

Τάσος Μπιρσίμ: Master της σκηνοθεσίας, «μάγος» του ΠΑΣΟΚ, φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου
Ο Τάσος Μπιρσίμ έφυγε εχθές από τη ζωή βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό κόσμο.

Η αυλαία για τον Τάσο Μπιρσίμ έπεσε στα 84 χρόνια της ζωής του. Γεμάτος από μια λαμπρή καριέρα δεκαετιών ο χαρισματικός σκηνοθέτης των μεγαλειωδών συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου έφυγε χθές (05/06) από τη ζωή βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό, τηλεοπτικό και πολιτικό κόσμο.

1

Για τους νεότερους, οι οποίοι ίσως να μη γνωρίζουν ποιος είναι ο Τάσος Μπιρσίμ, αξίζει να αναφερθεί ότι «εκτελούσε χρέη» αποκλειστικού σκηνοθέτη της σημαντικότερης πολιτικής προσωπικότητας του ΠΑΣΟΚ από την Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε τότε στο πλάι του τις πιο προοδευτικές φωνές της εποχής και όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, οι ομιλίες του ήταν συγκλονιστικές, με τις συγκεντρώσεις να φαίνονται σαν πραγματικές λαοθάλασσες. Ο Τάσος Μπιρσίμ, ήταν λοιπόν υπεύθυνος να μεταδώσει το πνεύμα, τον παλμό και την δύναμη του σοσιαλιστικού σεισμού απευθείας στις οθόνες των τηλεθεατών.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο Παπανδρέου, όπως εξομολογήθηκε ο Τάσος Μπιρσίμ, τον θαύμαζε και τον εκτιμούσε απεριόριστα. «Μετά την μεγάλη προεκλογική ομιλία του ’81 στο Σύνταγμα οι επαφές μας ήταν πυκνές και εγκάρδιες. Μια φορά με φώναξε για φαγητό, παρήγγειλε λευκό κρασί, με κοίταξε και μου είπε: Αν υπήρχε μετάλλιο σκηνοθεσίας θα σου το έδινα».

Ο Μπιρσίμ, δεν ήταν, όμως, μόνο ο σκηνοθέτη του Ανδρέα, ήταν και ένας πραγματικός δάσκαλος. Ήταν δάσκαλος για πολλά πρόσωπα που έκαναν μεγάλη πορεία στον χώρο της τηλεόρασης. Δάσκαλος για γενιές και γενιές συναδέλφων του. Για όλους ήταν ο κύριος Τάσος, που είχε ιδέες και λύσεις για όλα. Διαχρονικά δημιουργικός και ανήσυχος. Έτσι τον περιγράφουν όσοι τον αποχαιρετούν σήμερα.

1

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης είχε βρεθεί και στο «τιμόνι» της ΕΡΤ τη δεκαετία του ’80. Τότε έφερε στη δημόσια τηλεόραση την έμπνευση και τον ενθουσιασμό του με καινοτομίες στο σήμα και σε εκπομπές. Αργότερα, μεγαλούργησε, ενέπνευσε και βρέθηκε πίσω από τις κάμερες σε μεγάλες παραγωγές και εμβληματικές εκπομπές του MEGA και άλλων ιδιωτικών καναλιών.

Ήταν ο άνθρωπος – ορχήστρα της τηλεόρασης, ένας μοναδικός δάσκαλος για όποιον βρισκόταν δίπλα του. Πάντα ευγενικός, γενναιόδωρος, με χαμόγελο ακόμη και στις πιο δύσκολες και γεμάτες άγχος στιγμές της τηλεόρασης.

Αυτός ήταν ο Τάσος Μπιρσίμ.