Ρομπότ κατέγραψε σπάνια πλάνα που αποκαλύπτουν τα μυστικά από το εσωτερικό της Πυραμίδας της Γκίζας

Newsroom
Ρομπότ κατέγραψε σπάνια πλάνα που αποκαλύπτουν τα μυστικά από το εσωτερικό της Πυραμίδας της Γκίζας
Ένα μικροσκοπικό ρομπότ αποκάλυψε νέα μυστικά από το εσωτερικό της Πυραμίδας της Γκίζας.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι προσπάθειες κατανόησης του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού συνεχίζονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Και είναι λογικό, καθώς η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Οι πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν δει τουλάχιστον ένα βίντεο που απεικονίζει την συγκεκριμένη πυραμίδα να χτίζεται από εξωγήινους.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι εξερευνούν περισσότερο το παρελθόν της και επιχειρούν να εξερευνήσουν ακόμα πιο πολύ τον τρόπο που χτίστηκε η πυραμίδα. Αυτό που δυσκολεύει τους ειδικούς είναι ότι ορισμένα τμήματα της δομής ηλικίας 4.500 ετών είναι πολύ μικρά για να μπορέσουν οι άνθρωποι να μπουν στο εσωτερικό.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μυστική καταπακτή ανακαλύφθηκε ήδη από το 1993, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν είχαν την απαραίτητη τεχνολογία για να εξερευνήσουν σωστά την περιοχή.

Παρ' όλα αυτά ένα ρομπότ απέκτησε υλικό και σπάνια πλάνα από ανεξερεύνητες περιοχές της πυραμίδας. Πίσω στο 2011 και μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ρομπότ που θα μπορούσε να κινηματογραφήσει το εσωτερικό του φρεατίου για να δει τι υπήρχε μέσα. Με την ονομασία «The Djedi Project», διεθνείς και Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της συσκευής.

Μιλώντας για το ρομπότ, ο καθηγητής Rob Richardson, μέλος της ερευνητικής ομάδας Ρομποτικής στο Leeds, δήλωσε: «Το ρομπότ έπρεπε να είναι εξαιρετικά ελαφρύ - και στο τέλος το καταφέραμε να φτάσει τα 5 κιλά. Επειδή ήταν τόσο ελαφρύ, δεν απαιτούσε πολλή ενέργεια - στο τέλος, οι προκλήσεις άρχισαν να γίνονται ευκαιρίες. Αναπτύξαμε ένα σύστημα που μετακινούσε το ρομπότ πολύ απαλά μέσα στο στενό διάδρομο».

Παρότι ήταν μια πρόκληση, η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει με επιτυχία το ρομπότ. Τους πήρε πέντε ολόκληρα χρόνια για να το δημιουργήσουν.

Τελικά, το έργο προχώρησε στην κινηματογράφηση του χώρου και έφερε στην επιφάνεια ένα σωρό μυστικά μέσα από το φρεάτιο της πυραμίδας.