Επιστήμονες ανακάλυψαν σπάνιο πάπυρο με σημαντικές πληροφορίες για την παιδική ηλικία του Ιησού

Επιμέλεια: Newsroom
Επιστήμονες ανακάλυψαν σπάνιο πάπυρο με σημαντικές πληροφορίες για την παιδική ηλικία του Ιησού
Αυτή η αξιοσημείωτη ανακάλυψη όχι μόνο παρέχει την πρώτη γνωστή ματιά στην παιδική ηλικία του Ιησού, αλλά προσφέρει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τα παλαιοχριστιανικά κείμενα και τη μετάδοσή τους με την πάροδο του χρόνου.

Ένα μικρό θραύσμα κειμένου, που επί μακρόν θεωρούνταν ασήμαντο, αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως η παλαιότερη γνωστή περιγραφή της παιδικής ηλικίας του Ιησού Χριστού, ρίχνοντας νέο φως στα πρώιμα χριστιανικά κείμενα.

Για δεκαετίες, αυτό το θραύσμα παπύρου, που έφερε σχεδόν δυσανάγνωστο κείμενο, βρισκόταν ξεχασμένο σε μια βιβλιοθήκη στο Αμβούργο της Γερμανίας. Θεωρήθηκε ότι αποτελούσε μέρος ενός καθημερινού εγγράφου, πιθανώς μιας ιδιωτικής επιστολής ή μιας λίστας για ψώνια, λόγω του φαινομενικά αδέξιου γραφικού χαρακτήρα του. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα από δύο ειδικούς, τον δρ. Lajos Berkes και τον καθηγητή Gabriel Nocchi Macedo, αποκάλυψε την πραγματική του σημασία.

«Θεωρήθηκε ότι αποτελεί μέρος ενός καθημερινού εγγράφου, όπως μια ιδιωτική επιστολή ή μια λίστα με ψώνια, επειδή ο γραφικός χαρακτήρας φαίνεται τόσο αδέξιος», εξήγησε σε δήλωσή του ο Berkes.

Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε όταν ο Berkes και ο Nocchi παρατήρησαν τη λέξη «Ιησούς» μέσα στο κείμενο και άρχισαν να το συγκρίνουν με άλλους ψηφιοποιημένους παπύρους.

 

«Το αποκρυπτογραφήσαμε γράμμα προς γράμμα και γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα μπορούσε να είναι ένα καθημερινό έγγραφο», δήλωσε ο Berkes.

Η σχολαστική εργασία των επιστημόνων οδήγησε στην ανακάλυψη ότι το χειρόγραφο χρονολογείται στον 4ο ή 5ο αιώνα. Αναγνωρίζεται πλέον ως το αρχαιότερο σωζόμενο αντίγραφο του Ευαγγελίου του Θωμά για τη νηπιακή ηλικία, ενός αρχαίου κειμένου που αφηγείται επεισόδια από τη νεότητα του Ιησού, συγκεκριμένα από την ηλικία των πέντε έως των δώδεκα ετών, σύμφωνα με το Oxford Bibliographies.

«Το θραύσμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την έρευνα», δήλωσε ο Berkes. «Αφενός, επειδή μπορέσαμε να το χρονολογήσουμε στον 4ο με 5ο αιώνα, καθιστώντας το το παλαιότερο γνωστό αντίγραφο. Αφετέρου, επειδή μπορέσαμε να αποκτήσουμε νέες γνώσεις σχετικά με τη μετάδοση του κειμένου».

Αυτή η αξιοσημείωτη ανακάλυψη όχι μόνο παρέχει την πρώτη γνωστή ματιά στην παιδική ηλικία του Ιησού, αλλά προσφέρει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τα παλαιοχριστιανικά κείμενα και τη μετάδοσή τους με την πάροδο του χρόνου. Το θραύσμα αυτό υπόσχεται να εμβαθύνει την κατανόηση του ιστορικού και θρησκευτικού πλαισίου του πρώιμου χριστιανισμού.