Άναυδοι οι αρχαιολόγοι στην Κρήτη: Σπάνια κατασκευή 4.000 ετών επηρεάζει την κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Άναυδοι οι αρχαιολόγοι στην Κρήτη: Σπάνια κατασκευή 4.000 ετών επηρεάζει την κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή (vid)
Τα ερείπια, που μοιάζουν με έναν τεράστιο τροχό αυτοκινήτου, καλύπτουν έκταση 1.800 τετραγωνικών μέτρων και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης αρχαιολογικής ανασκαφής.

Μια αξιοσημείωτη πέτρινη κατασκευή ηλικίας 4.000 ετών που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην κορυφή ενός λόφου στην Κρήτη προβληματίζει τους αρχαιολόγους και δημιουργεί πιθανές καθυστερήσεις για ένα σημαντικό έργο στο νησί.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το νεοανακαλυφθέν κτήριο είναι ένα «μοναδικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα» από τον Μινωικό πολιτισμό, που φημίζεται για τα πλούσια παλάτια του, τη ζωντανή τέχνη και το αινιγματικό σύστημα γραφής. Τα ερείπια, που μοιάζουν με έναν τεράστιο τροχό αυτοκινήτου, καλύπτουν έκταση 1.800 τετραγωνικών μέτρων και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης αρχαιολογικής ανασκαφής.

Ο χώρος, που προορίζεται για ένα σταθμό ραντάρ για την υποστήριξη ενός νέου αεροδρομίου κοντά στην πόλη Καστέλι, έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2027. Το νέο αυτό αεροδρόμιο προορίζεται να αντικαταστήσει το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας στο Ηράκλειο και έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί έως και 18 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως.

Παρά την εντυπωσιακή του κλίμακα, οι αρχαιολόγοι δεν είναι ακόμη σίγουροι για τον σκοπό της κατασκευής. Επί του παρόντος βρίσκεται υπό ανασκαφή, το κτίριο δεν έχει γνωστούς παραλληλισμούς εντός του Μινωικού πολιτισμού. Οι προκαταρκτικές εικασίες υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τελετουργικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς.

Η δομή περιβάλλεται από οκτώ βαθμιδωτούς πέτρινους τοίχους ύψους έως και 1,7 μέτρων και το εσωτερικό της χωρίζεται σε μικρότερους, αλληλοσυνδεόμενους χώρους, οι οποίοι πιθανώς στήριζαν μια ρηχή κωνική στέγη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το κτίριο δεν φαίνεται να χρησίμευε ως κατοικία. Στο εσωτερικό του, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μεγάλη ποσότητα οστών ζώων.

«Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε περιοδικά για πιθανώς τελετές που περιλάμβαναν κατανάλωση φαγητού και κρασιού», υποδηλώνει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι το μέγεθος του κτιρίου, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η σχολαστική κατασκευή υποδεικνύουν σημαντική εργασία, εξειδικευμένη γνώση και ισχυρή κεντρική διοίκηση. Τόνισαν ότι σίγουρα επρόκειτο για κάποιο είδος κοινοτικού κτιρίου που ήταν εξέχον στην περιοχή.