Αφόρητη η κατάσταση από τον καύσωνα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την θερμοπληξία και την ηλίαση (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Αφόρητη η κατάσταση από τον καύσωνα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την θερμοπληξία και την ηλίαση (vid)
Στα κόκκινα όλη η χώρα λόγω του καύσωνα που έχει ξεκινήσει να σαρώνει.

Με τον καύσωνα να έχει πλέον ξεκινήσει να «σαρώνει» τη χώρα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μέτρα προστασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ εξέδωσε εγκύκλιο ενεργοποιώντας το μέτρο της τηλεργασίας.

Ήδη οι δήμοι έβαλαν «λουκέτο» στα σχολεία. Ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» από σήμερα 12 Ιουνίου έως και την Παρασκευή, με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 43 βαθμούς.

Ο Δρ Μετεωρολογίας και Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις συνθήκες που δημιουργεί ο καύσωνας και τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν στο πλαίσιο των θερμοκρασιών που αναμέναμε. Δεν μπορούσαμε να μπούμε στην λογική του να πούμε αυτές τις απόλυτες τιμές, περιμέναμε να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς από την Τρίτη πράγμα το οποίο και έγινε. Είχαμε τέτοιες θερμοκρασίες και στην Αττική αλλά και στα ανατολικά της χώρας. Είχαμε 38 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Σήμερα και αύριο θα κορυφωθεί το κύμα ζέστης. Είναι ένα πρώιμο κύμα ζέστης. Δεν έχουμε ξανακαταγράψει κάτι τέτοιο στην χώρα μας για τον μήνα Ιούνιο. Και το 2021 είχαμε θερμοκρασίες κοντά στους 41 βαθμούς αλλά όχι τόσο υψηλές θερμοκρασίες», είπε αρχικά.

 

«Υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον, γενικά αναμένουμε αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών από την Παρασκευή κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Αναμένουμε να διατηρηθεί μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας. Κατά το μέσο της επόμενης εβδομάδας η θερμοκρασία ελαφρώς θα σημειώσει ελαφρά άνοδο. Οι θερμοκρασίες θα είναι κοντά στα φυσιολογικά και πάνω από αυτά επίπεδα. Να τονίσουμε αναφορικά με τον κίνδυνο για τις δασικές πυρκαγιές, ότι από την άλλη Τρίτη και μετά αναμένουμε κινήσεις των ανέμων, επομένως ο συνδυασμός τρων ανέμων θα διατηρήσουν τον κίνδυνο και την άλλη εβδομάδα. Η Παρασκευή είναι μία μέρα υποψήφια για ισχυρές καταιγίδες στην βόρεια Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Παπαβασιλείου.

Με την σειρά του ο κ. Λουκίδης έδωσε συμβουλές για τους μαθητές και φοιτητές κατά την διάρκεια των εξετάσεων, και το πώς θα προφυλαχθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες. «Θα είναι απαραίτητο να ενυδατώνονται και αν μπορούν να είναι σε ένα δροσερό περιβάλλον. Είναι πολύ δύσκολο να αναβληθούν οι εξετάσεις, πιστεύω δεν είναι απαραίτητο».

Τι είναι ηλίαση και τι θερμοπληξία

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, «και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει διαταραχή του μηχανισμού της θερμορύθμισης που έχουμε έτσι και αλλιώς στο σώμα μας γιατί δεν μπορούμε να υπερκεράσουμε την εξωτερική θερμοκρασία. Στην ηλίαση μπορεί να νιώθουμε άσχημα, να έχουμε ταχυκαρδία, μυϊκές κράμπες, αισθανόμαστε το δέρμα μας κρύο παρά την θερμοκρασία, αλλά στην πραγματικότητα, συνήθως χάνουμε τις αισθήσεις μας και έχουμε και πολύ υψηλή θερμοκρασία. Πολλές φορές, κάποια πρόδρομα συμπτώματα της ηλίασης που ομοιάζουν με την θερμοπληξία, καλό είναι αν τα νιώσουμε, να πάμε σε έναν δροσερό χώρο. Μπορεί να επηρεαστεί το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό, αν και το πιο δύσκολο είναι η πτώση της πίεσης και όχι η άνοδος».

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου

«Είναι πρώτα τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, που είναι ηλικιακή ομάδα και το λέμε και αυτό και για την θάλασσα, διότι ναι μεν δροσίζει αλλά αν πας στην θάλασσα 2 η ώρα και είσαι 80 ετών η ζέστη να επηρεάσει, λόγω της άσκησης και της έκθεσης στην ζέστη. Άνθρωποι με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, χρόνιο καρδιαγγειακό, υπέρβαροι, και έγκυες. Υπάρχουν χρόνια φάρμακα, πχ τα διουρητικά που μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της δόσης, εκεί να συμβουλευτούμε τον θεράποντα ιατρό μας», τόνισε ο κ. Λουκίδης.

«Καλό θα ήταν κάποια πράγματα να είναι κοινωνικά. Σε τέτοιες θερμοκρασίες, καλό θα ήταν να μην φωνάξουμε delivery μέσα στον καύσωνα. Ας σκεφτούμε και τους μοναχικούς ανθρώπους, να τους ρίχνουμε μία ματιά, μπορεί να χρειάζονται κάτι και να μην έχουν κάποιον άνθρωπο», είπε κλείνοντας.