Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας: Που θα φτάσει 44 βαθμούς, τι συστήνουν οι ειδικοί (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας: Που θα φτάσει 44 βαθμούς, τι συστήνουν οι ειδικοί (vid)
Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται το κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου και με την ζέστη να είναι για ακόμα μία ημέρα αφόρητη.

Παράλληλα, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Η σημερινή είναι η πιο δύσκολη μέρα σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, καθώς σε αρκετές περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε χάρτη που δημοσιεύει το meteo.gr καταγράφονται οι θερμοκρασίες που αναμένονται στις 3 μετά το μεσημέρι με 12 περιοχές να «καίγονται» πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

μετεο-1

Σύμφωνα με τον χάρτη θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς και θα φτάσουν έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου θα σημειωθούν σε:

  • Αττική
  • Βοιωτία
  • Θεσσαλία
  • Αχαΐα
  • Νότιες Κυκλάδες
  • Κρήτη (σε όλους τους νομούς)
  • Σάμο
  • Χίο
  • Μυτιλήνη

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου - Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις συνθήκες που δημιουργεί ο καύσωνας και τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Με τον καύσωνα να έχει πλέον ξεκινήσει να «σαρώνει» τη χώρα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μέτρα προστασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ εξέδωσε εγκύκλιο ενεργοποιώντας το μέτρο της τηλεργασίας. «Λουκέτο» στα σχολεία βάζουν οι δήμοι της χώρας λόγω καύσωνα. Ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» από χθες 12 Ιουνίου έως και την Παρασκευή.

Η κ. Ψαλτοπούλου μίλησε για το τι πρέπει να προσέχουμε τις μέρες του καύσωνα. «Με βάση τα στενάχωρα περιστατικά των τουριστών, πρέπει να μην υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και ειδικά την περίοδο του καύσωνα, από την άποψη ότι έχουμε όλοι κίνδυνο θερμικής εξάντλησης, θερμικού σοκ, που μπορεί να περιλαμβάνει αστάθεια βάδισης, αύξηση θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, ελαττωμένη συνείδηση. Από ένα σημείο και μετά δεν μπορείς να ποζάρεις πρωτοβουλίες για το τι θα κάνεις και έτσι να φτάσεις στην θερμοπληξία που είναι επείγουσα κατάσταση και πρέπει να πάρεις τις πρώτες βοήθειες», είπε αρχικά.

Και συνέχισε η κ. Ψαλτοπούλου: «Εξαρτάται τον οργανισμό και άλλες καταστάσεις πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος, γι΄ αυτό συστήνουμε και να έχει κάποιος πάντα νερό μαζί του και να μένει ενυδατωμένος. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις αστικές περιοχές έχουμε τον συνδυασμό καύσωνα και αφρικάνικης σκόνης και δηλαδή μία ατμόσφαιρα με αιωρούμενα μικροσωματίδια που μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα».

Πρέπει να κάνουμε στην θάλασσα;

Σύμφωνα με την γιατρό «θα πρέπει να ελαχιστοποιούμε την σωματική δραστηριότητα αυτές τις ώρες, και την εργασία σε εξωτερικούς χώρους αν γίνεται. Στην θάλασσα, προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις αντοχές μας. Ένας ηλικιωμένος καλύτερα να μη μπαίνει μόνο ς του στην θάλασσα, να έχει μιλήσει με τον καρδιολόγο του ή πνευμονολόγο του, μπορεί τις μέρες του καύσωνα να χρειάζεται αλλαγή στην δόση των φαρμάκων του. Επίσης οργανισμοί ατόμων με διαβήτη ή παχύσαρκοι μπορεί να απορρυθμιστούν, έχουν και μειωμένες αντοχές. Να προσέχουμε τα παιδιά και9 τις εγκυμονούσες. Να προσέχουμε και για άτομα μέσα σε αυτοκίνητα».

Βασιλακόπουλος: «Δεν είναι κατόρθωμα το να πάω στις 12 η ώρα στη θάλασσα»

«Θα πρέπει να επισημάνουμε τι σημαίνει “πάω στη θάλασσα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος. Και συνέχισε: «Αν είμαι στην θάλασσα και είμαι μέσα στο νερό τέτοια ώρα ή φοράω καπέλο και είμαι στο νερό, δροσίζομαι και δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επαφή με το νερό προφανώς και δεν μας κάνει θερμική καταπόνηση. Δεν πιάνει το νερό πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μας δροσίζει αλλά μόνο όσο είμαστε μέσα. Μεγάλη προσοχή και δεν βάζουμε το κεφάλι μας στην θάλασσα, πρέπει να φοράμε καπέλο και αμέσως μόλις βγούμε να φύγουμε και να πάμε σπίτι μας. δεν θα κάτσουμε να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Δεν είναι κατόρθωμα το να πάω στις 12 η ώρα στη θάλασσα και να παίξω ρακέτες ή να κάνω ηλιοθεραπεία. Και για τις νεανικές ηλικίες ισχύει αυτό».

«Και στην παράλια να κάτσουμε να έχουμε νερό και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο, γυαλιά ηλίου και να προστατευτούμε όσο μπορούμε. Κατά τις 11 να φύγουμε από την παραλία και να πάμε σε ένα δροσερό μέρος. Για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον ήλιο έχουν βγει και κανόνες προστασίας. Η μάξιμουμ προστασία είναι καπέλο, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, πάρα πολύ συχνές διακοπές για να δροσιστούμε, να πίνουμε άφθονο νερό ή και νερό με ηλεκτρολύτες», συμπλήρωσε.