Το σπάνιο μπλε δωμάτιο που βρέθηκε στην Πομπηία: Προβληματισμένοι οι αρχαιολόγοι με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη (vid)
Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που η καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου άφησε σε ερείπια τη ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, ωστόσο ο αρχαίος αυτός αρχαιολογικός χώρος συνεχίζει να αποδίδει αξιοσημείωτες ανακαλύψεις.
Η τελευταία αποκάλυψη είναι ένα περίτεχνο «μπλε δωμάτιο», που διακρίνεται για τους κεραμιδί βαμμένους τοίχους του, οι οποίοι κοσμούνται με απεικονίσεις γυναικείων μορφών. Το δωμάτιο αυτό ανασκάφηκε πρόσφατα από τους αρχαιολόγους, σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο Τύπου των Αρχαιολογικών Πάρκων της Πομπηίας.
Το σχεδόν 90 τετραγωνικών μέτρων δωμάτιο ανακαλύφθηκε αρχικά κατά την περίοδο των Βουρβόνων (1813-1840). Ωστόσο, ανασκάφηκε μόλις πρόσφατα και αποκαλύφθηκε στο κοινό στις 27 Μαΐου. Το σημαντικό αυτό εύρημα προσφέρει νέες πληροφορίες για την καθημερινή και πνευματική ζωή των αρχαίων κατοίκων της Πομπηίας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ορισμένες από τις τοιχογραφίες στο δωμάτιο απεικονίζουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, γνωστές ως «Horea».
Το μπλε χρώμα που βρέθηκε σε αυτό το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι το μπλε είναι μια σπάνια χρωστική ουσία στις τοιχογραφίες της Πομπηίας, που συνήθως προορίζεται για περίτεχνα διακοσμημένα δωμάτια. Η χρήση αυτού του χρώματος υποδηλώνει τη σημασία του δωματίου και ενδεχομένως το ρόλο του σε θρησκευτικές ή τελετουργικές δραστηριότητες.
Το σπάνιο μπλε δωμάτιο έχει ερμηνευτεί ως sacrarium, ένα ρωμαϊκό ιερό «αφιερωμένο σε τελετουργικές δραστηριότητες και στην αποθήκευση ιερών αντικειμένων». Η ερμηνεία αυτή υποστηρίζεται από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εντός του δωματίου.
Τα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στο μπλε δωμάτιο περιλαμβάνουν 15 αμφορείς μεταφοράς, μεγάλα αγγεία που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τη μεταφορά αγαθών. Επιπλέον, βρέθηκε ένα σύνολο χάλκινων αντικειμένων, αποτελούμενο από δύο κανάτες και δύο λυχνάρια. Τα αντικείμενα αυτά υποδηλώνουν περαιτέρω τη χρήση του δωματίου για ιερούς και τελετουργικούς σκοπούς.