Δημοσίευμα του guardian για τον καύσωνα της Ελλάδας: «Η χώρα βιώνει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες και οι τουρίστες δεν είναι καλά ενημερωμένοι»

Επιμέλεια: Newsroom
Δημοσίευμα του guardian για τον καύσωνα της Ελλάδας: «Η χώρα βιώνει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες και οι τουρίστες δεν είναι καλά ενημερωμένοι»
O βρετανικός Guardian αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι στην Ελλάδα καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ και οι τουρίστες δεν είναι καλά ενημερωμένοι

«Με την Ελλάδα να έχει καταληφθεί από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερπροσπάθεια στην καυτή ζέστη», γράφει ο βρετανικός Guardian σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει στα πρώτα του θέματα.

Το βρετανικό μέσο αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδα και αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησαν τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τουρίστες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια οδοιπορικών σε μακρινά νησιά, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού τηλεοπτικού παρουσιαστή Μάικλ Μόσλι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο νησί της Σύμης .

«Ο Μόσλεϊ είχε ξεκινήσει με υψηλές θερμοκρασίες έναν περίπατο που τελικά ήταν μοιραίος, αφού ακολουθούσε μια λάθος διαδρομή και κατέληξε να ξεκινήσει αυτό που η σύζυγός του, Δρ Κλερ Μπέιλι, περιέγραψε ως «απίστευτη ανάβαση» σε απόκρημνους λόφους. Παρά τη μαζική έρευνα με περιπολικά σκάφη, δύτες, ελικόπτερα, πυροσβέστες, αστυνομία, drones και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ανιχνευτή, χρειάστηκαν πέντε ημέρες μέχρι να ανακαλυφθεί το πτώμα του 67χρονου, επειδή είχε καταρρεύσει σε περιοχή όπου δεν μπορούσε να φανεί εύκολα. Η ζέστη-ρεκόρ πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του Mosley» εξηγεί ο Guardian.

1

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, ενώ καταγράφει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες, με ρεκόρ τους 48 βαθμούς Κελσίου που κατέγραψε το καλοκαίρι του 2023.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν επίσης σε δύο άλλα απομακρυσμένα νησιά, τη Σάμο και την Αμοργό, για να αναζητήσουν έναν ηλικιωμένο Ολλανδό και έναν Αμερικανό υπήκοο που εξαφανίστηκαν σε μονοπάτια πεζοπορίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο 59χρονος Έρικ Κάλιμπετ, συνταξιούχος αστυνομικός από το Λος Άντζελες και τακτικός επισκέπτης της Αμοργού, εθεάθη για τελευταία φορά την Τρίτη να κάνει μόνος του πεζοπορία στο κυκλαδίτικο νησί. Είχε ξεκινήσει στις 7 το πρωί για πεζοπορία τεσσάρων ωρών, σε μια ημέρα που η θερμοκρασία είχε προγραμματιστεί να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι αργά την Πέμπτη, σχεδόν 48 ώρες αφότου ο φίλος με τον οποίο έμενε μαζί ειδοποίησε την αστυνομία για τη μη επιστροφή του, ο 59χρονος εξακολουθούσε να αγνοείται. Η τελευταία γνωστή επαφή του θεωρείται ότι ήταν ένα μήνυμα που έστειλε από το κινητό του τηλέφωνο στην αδελφή του.

1

Μια επιχείρηση έρευνας στη Σάμο -στην οποία συμμετείχαν μια ομάδα διάσωσης, τέσσερα drone ένας σκύλος ανιχνευτής που είχε μεταφερθεί από την Αθήνα και ένα ελικόπτερο της υπηρεσίας συνόρων της Frontex της ΕΕ- απέτυχε επίσης να βρει τον 74χρονο Ολλανδό υπήκοο, ο οποίος είχε ομοίως ξεκινήσει μια πεζοπορία πέντε ωρών όταν εξαφανίστηκε.

Ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, δήλωσε ότι οι αποστολές συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά αγνοούσαν τους κινδύνους, «παρεκκλίνουν από τον δρόμο» για να δουν τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται. «Χθες είδαμε ένα ζευγάρι [αλλοδαπών] να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Αψηφά τη λογική».

Τέλος το βρετανικό μέσο επισημαίνει: «Η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί εγείρουν αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών».