Επιστήμονες αποκαλύπτουν πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι μας (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Επιστήμονες αποκαλύπτουν πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι μας (vid)
Η δημοτικότητα των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ωστόσο αρκετοί δεν γνωρίζουν τα ζητήματα υγιεινής που τα συνοδεύουν.

Στις μέρες μας, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια έχουν γίνει απαραίτητα. Όχι μόνο είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά μας βοηθούν επίσης να παραμένουμε ενυδατωμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα που πολλοί παραβλέπουν: η πιθανότητα συσσώρευσης μικροβίων.

Η δημοτικότητα των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ωστόσο δεν γνωρίζουν όλοι τα ζητήματα υγιεινής που τα συνοδεύουν. Ένα viral βίντεο στο TikTok ανέδειξε πρόσφατα αυτό το πρόβλημα, όταν μια χρήστης ανακάλυψε σημεία που έμοιαζαν με μούχλα κάτω από το καπάκι. Τέτοια ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του τακτικού καθαρισμού για την πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών μικροοργανισμών.

@skysayingthings

NOT THE MOLD 😭😭😭😭

♬ original sound - SKYLAR ✨🩷

Ο Martin Bucknavage, ανώτερος ειδικός του προγράμματος επέκτασης της ασφάλειας τροφίμων στο Penn State University, υπογράμμισε τους κινδύνους που σχετίζονται με τον περιορισμένο καθαρισμό του μπουκαλιού. «Κάθε φορά που ένα μπουκάλι δεν είναι καθαρό και υπάρχει υγρασία σε αυτό το μπουκάλι, αυτό θα υποστηρίζει πάντα την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια και η μούχλα. Τα βακτήρια βρίσκονται στο στόμα σας και στο περιβάλλον, οπότε θα μπουν στο μπουκάλι σας» δήλωσε.

Για να διασφαλίσετε ότι το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού σας παραμένει απαλλαγμένο από μικρόβια:

  • Καθαρίζετε το μπουκάλι σας κάθε δύο ημέρες, ή τουλάχιστον εβδομαδιαίως, για να αποτρέψετε τη δημιουργία βακτηρίων και μούχλας.
  • Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα μπουκαλιού για να φτάσετε σε όλες τις περιοχές.
  • Εάν το μπουκάλι σας μπορεί να αποσυναρμολογηθεί, κάντε το για να καθαρίσετε σχολαστικά κάθε εξάρτημα.
  • Αφήστε τη φιάλη σας να στεγνώσει πλήρως πριν την επανασυναρμολογήσετε για να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας.

Ενώ οι επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες νερού είναι εξαιρετικές για την ενυδάτωση και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, απαιτούν τακτικό καθαρισμό για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν ασφαλείς για χρήση.