Φωτιά στην Ύδρα: Ποιοι είναι οι πάμπλουτοι του Καζακστάν που νοίκιασαν με 250.000 ευρώ την «Περσεφόνη» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Φωτιά στην Ύδρα: Ποιοι είναι οι πάμπλουτοι του Καζακστάν που νοίκιασαν με 250.000 ευρώ την «Περσεφόνη» (vid)
Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις για την ταυτότητα των πάμπλουτων ενοικιαστών της «Περσεφόνης».

Με τους επιβάτες από το Καζακστάν να έχουν φύγει με προφορική κατάθεση αφού επέδειξαν και τα αεροπορικά εισιτήριά τους, το θρίλερ της φωτιάς στην Ύδρα συνεχίζεται και τα μέλη του πληρώματος θα απολογηθούν την Τετάρτη (26/6).

Στην λίστα των επιβατών της θαλαμηγού βρίσκονταν ισχυροί Καζάκοι επιχειρηματίες από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας, Οι εν λόγω επιχειρηματίες είχαν διατελέσει επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών και είχαν εμπλακεί σε αμφίβολης νομιμότητας συναλλαγές, όπως περιγράφεται σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Με περιουσία πάνω από 400 εκατ., τα 250.000 ευρώ της ενοικίασης του σκάφους ήταν λίγα για τους πάμπλουτους από το Καζακστάν που φέρονται να ενοικίασαν το σκάφος από εταιρεία στο Πακιστάν.

Το υπερπολυτελές γιοτ με σημαία Μάλτας και διαχειριστή εταιρεία Πακιστάν έχει μήκος 54 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα, κατασκευάσθηκε το 2012 και ανακαινίστηκε το 2021. Διαθέτει 6 καμπίνες και είναι διακοσμημένο με γλυπτά και έργα τέχνης διάσημων καλλιτεχνών. Επίσης, περιλαμβάνει αίθουσα μασάζ, γυμναστήριο, παιχνίδια νερού και αίθουσα σινεμά.

Ο ολιγάρχης από το Καζακστάν που επέβαινε στη θαλαμηγό ξεκίνησε την καριέρα του ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής της KGB. Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε την ίδια χρονιά, γεγονός που άφησε τον νεαρό Daniyar για λίγο άνεργο. Ωστόσο, οι δεξιότητές του και οι οικογενειακοί του δεσμοί του επέτρεψαν να εξελιχθεί στα οικονομικά και στους επιχειρηματικούς κύκλους. Το ανώτατο αξίωμα στην κρατική ιεραρχία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά ο ίδιος προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις από το κράτος. Κατάλαβε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο εισόδημα και δύναμη στις εταιρικές ημικρατικές επιχειρήσεις από ό,τι στους ταχέως μεταβαλλόμενους μηχανισμούς του Καζακστάν.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2016 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 93,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το 1/5 του συνολικού πετρελαίου που εξάγεται από το Καζακστάν.