Ο αρχαιότερος τόπος ταφής στον κόσμο δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπους

Επιμέλεια: Newsroom
Ο αρχαιότερος τόπος ταφής στον κόσμο δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπους
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον αρχαιότερο τόπο ταφής στον κόσμο, με τα ευρήματα να θεωρούνται σημαντικά για τις αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη.

Ο αρχαιότερος τόπος ταφής στον κόσμο ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική από αρχαιολόγους και ,όπως φαίνεται, δεν δημιουργήθηκε από το δικό μας είδος.

Προχωρώντας σε αυτή την σπουδαία ανακάλυψη, οι αρχαιολόγοι βρήκαν λείψανα ενός μακρινού συγγενή του ανθρώπου που είχε πολύ μικρότερο εγκέφαλο και μέχρι πρότινος πίστευαν ότι δεν ήταν ικανός για μια τέτοια σύνθετη συμπεριφορά.

Σημειώνεται ότι οι μέχρι πρότινος παλαιότερες ταφές βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και περιείχαν λείψανα του Homo sapiens τα οποία ήταν ηλικίας περίπου 100.000 ετών.

Αλλά η ταφή στη Νότια Αφρική που βρέθηκε υπόγεια στο σύστημα σπηλαίων "Rising Star" μέσα στο Cradle of Humankind, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ που χρονολογείται πάνω από 200.000 χρόνια πριν, ενώ μέσα υπήρχαν λείψανα του Homo naledi, ενός ανθρωποειδούς της Λίθινης Εποχής.

Ο Homo naledi είχε χέρια με κυρτά δάχτυλα και πόδια επίσης με κυρτά δάχτυλα. Τα λείψανά του βρέθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα σπηλαίων "Rising Star" το 2013.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τρύπες που βρέθηκαν στη νέα ανακάλυψη είχαν σκαφτεί σκόπιμα και στη συνέχεια είχαν γεμίσει με χώμα και πέτρα για να καλύψουν τα πτώματα.

Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν ότι ενώ τα ευρήματα θα πρέπει να αναλυθούν περισσότερο, θα μπορούσαν να αλλάξουν "τις αντιλήψεις μας για την ανθρώπινη εξέλιξη".