Εκλογές στη Γαλλία: Έκλεισαν οι κάλπες, επικράτηση της Λεπέν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, τρίτος ο Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: Έκλεισαν οι κάλπες, επικράτηση της Λεπέν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, τρίτος ο Μακρόν
Έκλεισαν οι κάλπες στη Γαλλία, με τα πρώτα exit polls να δίνουν νίκη με διαφορά στην Εθνική Συσπείρωση και τη Μαριν Λεπέν.

Με τις κάλπες να οδεύουν προς το τελικό τους κλείσιμο στη Γαλλία, τα exit polls για τις εκλογές δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του ακροδεξιού σχηματισμού του Ζορντάν Μπαρντέλα, αλλά και δεύτερη θέση έκπληξη της αριστεράς.

Όπως ενημερώνει το La Libre, η «Εθνική Συσπείρωση» του Μπαρντέλα συγκεντρώνει ποσοστό 33-34%, τη στιγμή που η αριστερά συνεργασία του Νέου Λαϊκού Μετώπου συγκεντρώνει ένα 29-30%. Τρίτη και από απόσταση είναι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 22%.

Ακόμα, o σχηματισμός Μαζί (Ensemble), συγκεντρώνει το 21-23% επί των καταμετρηθέντων, ενώ λοιπά δεξιά και ρεπουμπλικανικά μορφώματα αγγίζουν ένα 10%.

Το σημαντικό είναι το πώς μεταφράζονται αυτά σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Η παράταξη της Λεπέν έχει 260-310 έδρες ενώ χρειάζεται 289 για την αυτοδυναμία. Το Μέτωπο θα έχει περίπου 115-145 και η παράταξη του Μακρόν περίπου 90-120 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές.

Σημαντική παράμετρος που ίσως αποδέχτηκε καθοριστική για το αποτέλεσμα ήταν η υψηλή συμμετοχή που άγγιξε το 70%. Είναι ενδεικτικό ότι στις 5 το απόγευμα (ώρα Γαλλίας) ήταν περίπου στο 60% ή 20 και πλέον μονάδες πάνω από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για ποσοστό που είναι ρεκόρ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.