«Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα»: Τι λέει ο πρώην επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου

Επιμέλεια: Newsroom
«Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα»: Τι λέει ο πρώην επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα ζήτησε ο πρώην διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς, πρώην προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, πρότεινε ένα εισιτήριο εισόδου 24 ευρώ για τους τουρίστες και πρότεινε να μοιραστούν τα επίμαχα Ελγίνεια Μάρμαρα με την Ελλάδα. Στα 73 του χρόνια, ο Τζόουνς υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του μουσείου, το οποίο απαιτεί μια εκτεταμένη ανακαίνιση ύψους 400-500 εκατ. λιρών.

Ο Τζόουνς, ο οποίος ηγήθηκε για λίγο του μουσείου πέρυσι, εξέφρασε τις απόψεις του σε συνέντευξή του στους Sunday Times. Τόνισε την ανάγκη του μουσείου για αύξηση του χώρου και βελτίωση των εγκαταστάσεων για τους επισκέπτες. «Το Βρετανικό Μουσείο είναι επίσης πολύ μικρό για να κάνει τη δουλειά του», δήλωσε. «Ένα γενικό σχέδιο θα περιλάμβανε αύξηση του χώρου και περισσότερο χώρο που θα δινόταν σε εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες».

Για τη χρηματοδότηση αυτών των αναβαθμίσεων, ο Τζόουνς πρότεινε την επιβολή τέλους εισόδου στους τουρίστες, τονίζοντας τις προκλήσεις της εξασφάλισης χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας λόγω των πιεσμένων δημόσιων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Επί του παρόντος, το μουσείο προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στις μόνιμες συλλογές του, αλλά χρεώνει τα μη μέλη για τις ειδικές εκθέσεις.

Ο Τζόουνς πρότεινε η είσοδος για τους κάτω των 25 ετών και τους Βρετανούς επισκέπτες να παραμείνει δωρεάν. Υποστήριξε ότι τα έσοδα από τα τουριστικά τέλη θα μπορούσαν να στηρίξουν διάφορα έργα και ενδεχομένως να μειώσουν τις τιμές των εκθέσεων. Συνέστησε επίσης σε άλλα εξέχοντα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Επιστημών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, να εξετάσουν την εφαρμογή παρόμοιων τελών για τους διεθνείς επισκέπτες.

Αντιμετωπίζοντας τη μακροχρόνια διαμάχη για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, ο Τζόουνς πρότεινε μια συνεργασία με την Ελλάδα για την κοινή χρήση των εκθεμάτων.

@Photo credits: INTIME