Ιδιοκτήτης ενός σπάνιου χρυσού ρολογιού πήγε σε εκπομπή με αντίκες και αρνήθηκε να το πουλήσει: Τι τον εκνεύρισε
Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του «Antiques Roadshow», οι τηλεθεατές έζησαν μια στιγμή έκπληξης όταν ένας καλεσμένος αρνήθηκε να πουλήσει το χρυσό ρολόι του μετά από μια προσεκτική αποτίμηση από τον εμπειρογνώμονα.
Το εν λόγω ρολόι ήταν ένα «ρολόι με κυνηγετική θήκη», ένα κομμάτι που τράβηξε αμέσως την προσοχή του εμπειρογνώμονα του Antiques Roadshow Richard Price. Θαυμάζοντας τη δεξιοτεχνία του, ο Price παρατήρησε τον κομψό σχεδιασμό του, ιδίως το υπέροχο ασημένιο καντράν του, το οποίο υποδήλωνε ότι κατασκευάστηκε για την ισπανική αγορά.
«Λοιπόν, τι τυχερό ζευγάρι που είστε. Απολύτως τυπικό για την ισπανική αγορά, όμορφα καντράν, είναι χρυσό 18 καρατίων, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1860», δήλωσε ο Price, τονίζοντας την ιστορική και πολιτιστική σημασία του ρολογιού.
Ο Price εξήγησε ότι το ρολόι μπορεί να διαθέτει έναν εξελιγμένο μηχανισμό γνωστό ως «quarter repeating», που επινοήθηκε από τον Joseph Barolos, έναν διάσημο ωρολογοποιό. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στο ρολόι να χτυπά τις ώρες και τα τέταρτα, προσθέτοντας σημαντική αξία εάν εξακολουθεί να λειτουργεί.
Η εκτίμηση του Price εξαρτιόταν από το αν αυτός ο πολύπλοκος μηχανισμός ήταν άθικτος. «Αν αυτό είναι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Joseph Barolos. Μιλάμε για ένα πολύ σπάνιο πράγμα», εξήγησε. «Αν υπάρχει, θα σας δώσω 7.000 έως 10.000 λίρες. Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να υπολογίσουμε 2.500 έως 3.000 λίρες το λιγότερο. Οπότε, όπως και να 'χει, είναι ένα υπέροχο δώρο».
Παρά την πιθανή υψηλή αξία, ο καλεσμένος ήταν σταθερός στην απόφασή του να μην το πουλήσει.
Το επεισόδιο αυτό ανέδειξε τους συναισθηματικούς και ιστορικούς δεσμούς που συχνά συνοδεύουν πολύτιμες αντίκες.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Αμερικανίδα που πήγαινε σε σχολείο για «χαρισματικά» παιδιά πιστεύει ότι παρακολουθούσε εν αγνοία της πρόγραμμα εκπαίδευσης της CIA (vid)
- Το ταξίδι της έγινε εφιάλτης: Βραζιλιάνα έζησε σκηνές... Aποκάλυψης στο δρόμο για το πατρικό της (vid)
- Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι λαοί εμπιστεύονται περισσότερο την επιστήμη: Η θέση της Ελλάδας