Οι καταναλωτές έπαθαν «πλάκα» όταν ανακάλυψαν την ιστορία και το αρχικό όνομα της Pepsi

Κώστας Μιχαήλ
Οι καταναλωτές έπαθαν «πλάκα» όταν ανακάλυψαν την ιστορία και το αρχικό όνομα της Pepsi
Μπορεί η Pepsi να είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά στον πλανήτη, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν το αρχικό όνομα της μάρκας.

Είτε λατρεύεις την Coca cola, είτε είσαι περισσότερο της pepsi, είτε είσαι της υγιεινής διατροφής και αποφεύγεις επίμονα τα αναψυκτικά, σίγουρα ξέρεις για το κόκκινο, άσπρο και μπλε λογότυπο της Pepsi, το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά στον πλανήτη.

Και όμως, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν η μάρκα θα είχε τέτοια αστρονομική επιτυχία αν είχε διατηρήσει το αρχικό της όνομα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η γνωστή μάρκα αναψυκτικών δημιουργήθηκε το μακρινό 1893.

Εκείνη τη χρονιά, ένας νεαρός φαρμακοποιός από το New Bern της Βόρειας Καρολίνας, ο Caleb Bradham, άρχισε να πειραματίζεται με διάφορες συνταγές ποτών, χρησιμοποιώντας τους φίλους του και τους πελάτες του ως... πειραματόζωα.

Το 1898, δημιούργησε μια νέα φόρμουλα που αποτελούνταν από ανθρακούχο νερό, ζάχαρη, βανίλια, σπάνια έλαια, ξηρούς καρπούς και κόλα. Εκείνο το πείραμα έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους φίλους του.

1

Ο φιλόδοξος φαρμακοποιός αποφάσισε να βαφτίσει το μείγμα "Brad's Drink" χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή του δικού του επωνύμου.

Αρκεί να πούμε ότι σύντομα συνειδητοποίησε ότι το όνομα μάλλον δεν θα έπιανε τόπο, δεδομένου ότι δεν προσέφερε καμία ένδειξη για το τι πραγματικά περιείχε το ποτό.

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Συλλεκτικών Προϊόντων Pepsi-Cola, ο Bradham ήθελε να βρει ένα πιο εμπορεύσιμο όνομα για τη δημιουργία του, ιδίως δεδομένου ότι το ποτό του αναπτύχθηκε «όχι μόνο ως αναψυκτικό αλλά και ως ένα ποτό αναζωογόνησης».

Τελικά κατέληξε στην ονομασία Pepsi-Cola, αφού αγόρασε το όνομα Pep Kola από έναν ανταγωνιστή του.

Το όνομα "Pepsi" προέρχεται από την πεποίθηση του Bradham ότι η φόρμουλά του βοηθούσε την πέψη, με παρόμοιο τρόπο με το ένζυμο πεψίνη.

Πηγή φωτό: Encyclopedia of Pepsi-Cola Collectibles