Υγειονομικοί στην Αγγλία ισχυρίζονται ότι το EURO 2024 ευθύνεται για το καλοκαιρινό «κύμα» του Covid

Επιμέλεια: Newsroom
Υγειονομικοί στην Αγγλία ισχυρίζονται ότι το EURO 2024 ευθύνεται για το καλοκαιρινό «κύμα» του Covid
Οι Άγγλοι γιατροί εκτιμούν ότι ο λόγος για την ταχεία εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να είναι τα τεράστια πλήθη των οπαδών που συναντώνται για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της Αγγλίας.

Το Euro 2024 θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από ένα καλοκαιρινό «κύμα» Covid, σύμφωνα με έναν κορυφαίο επιστήμονα. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ένα καλοκαιρινό «κύμα» "χτυπάει" τις χώρες τις Ευρώπης, με την Βρετανία να βλέπει την εκτόξευση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 25% μέσα σε μια εβδομάδα. Οι επιστήμονες της υγείας εκτιμούν ότι ο λόγος για την ταχεία εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να είναι τα τεράστια πλήθη οπαδών που συναντώνται για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της Αγγλίας.

Ο καθηγητής Mark Woolhouse, ειδικός σε θέματα επιδημιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης για το Covid-19, δήλωσε ότι η αύξηση φαίνεται να συμπίπτει με το Euro, όπως ακριβώς συνέβη και το 2021.

«Η επιτήρηση των κρουσμάτων Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ λιγότερο εντατική από ό,τι ήταν κάποτε, οπότε είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε την άνοδο και την πτώση των κυμάτων μόλυνσης, να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα των διαφόρων παραλλαγών ή να γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια εναντίον τους», σημείωσε αρχικά.

«Ακόμα κι έτσι, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη εντύπωση για ένα αυξανόμενο καλοκαιρινό «κύμα» του 2024, όπως είδαμε το 2021, όταν υπήρχε και το τουρνουά ποδοσφαίρου Euro, και υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι αυτό συνέβαλε σημαντικά στην εξάπλωση της λοίμωξης» πρόσθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε παμπ, εστιατόρια, ζώνες φιλάθλων και σπιτικά πάρτι για να παρακολουθήσουν τους τέσσερις αγώνες της Αγγλίας, ενώ αναμένεται εως και 20 εκατομμύρια να συντονιστούν στον προημιτελικό του Σαββάτου με την Ελβετία. Αυτό, όπως είναι φυσικό, θα επιβαρύνει την όλη κατάσταση.