Η Ισπανία εισάγει «πορνό pass» για να εμποδίσει τους ξαναμμένους πιτσιρικάδες να βλέπουν «ροζ» βίντεο: Πότε θα εφαρμοστεί στην ΕΕ

Επιμέλεια: Newsroom
Η Ισπανία εισάγει «πορνό pass» για να εμποδίσει τους ξαναμμένους πιτσιρικάδες να βλέπουν «ροζ» βίντεο: Πότε θα εφαρμοστεί στην ΕΕ
Η κίνηση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης προμηνύει έναν νόμο της ΕΕ που θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2027

Η κυβέρνηση στην Ισπανία έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να εμποδίσει τα παιδιά να παρακολουθούν πορνό στο διαδίκτυο.

Με την επίσημη ονομασία Ψηφιακό Πορτοφόλι Beta (Cartera Digital Beta), η εφαρμογή που παρουσίασε η κυβέρνηση τη Δευτέρα (01/07) θα επιτρέπει στις διαδικτυακές πλατφόρμες να ελέγχουν αν ένας υποψήφιος θεατής πορνό είναι άνω των 18 ετών ή όχι. Οι θεατές θα καλούνται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να επαληθεύουν την ηλικία τους. Μόλις επαληθευτούν, θα λαμβάνουν μια έγκριση που θα τους παρέχει πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενήλικες.

Ενώ η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει επικριθεί για την πολυπλοκότητά του, η κυβέρνηση λέει ότι το μοντέλο με βάση τις πιστώσεις είναι πιο φιλικό προς την ιδιωτικότητα, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμες και έτσι προστατεύονται.

Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Θα είναι εθελοντικό, καθώς οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να βασίζονται σε άλλες μεθόδους επαλήθευσης της ηλικίας για να διαχωρίζουν τους ανήλικους από τους ενήλικους χρήστες.

Η κίνηση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης προμηνύει έναν νόμο της ΕΕ που θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2027, ο οποίος θα απαιτεί από τους ιστότοπους να εμποδίζουν τους ανηλίκους να έχουν πρόσβαση σε πορνό.

Πηγή: Politico