Το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε στον ουρανό μετά την εκτόξευση δορυφόρου

Επιμέλεια: Newsroom
Το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε στον ουρανό μετά την εκτόξευση δορυφόρου
Αυτό το σπάνιο γεγονός όχι μόνο καθήλωσε τους κατοίκους της Φλόριντα, αλλά ανέδειξε την απροσδόκητη ομορφιά που μπορεί να προκύψει από την αλληλεπίδραση των ανθρώπινων τεχνολογικών επιτευγμάτων με τα φυσικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

Πόσο συχνά βρίσκεστε να κοιτάζετε τον ουρανό, εντελώς μπερδεμένοι με αυτό που βλέπετε; Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τον ήλιο, τα σύννεφα, το φεγγάρι και τα αστέρια, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που ο ουρανός παρουσιάζει κάτι εξαιρετικό και ανεξήγητο.

Ένα τέτοιο γεγονός συνέβη στις 3 Ιουλίου στη Φλόριντα, όπου οι κάτοικοι έζησαν μια μαγευτική κοσμική επίδειξη στον πρωινό ουρανό. Αυτό που πολλοί μπορεί να πέρασαν λανθασμένα για το βόρειο σέλας ή ακόμη και για ένα εξωγήινο θέαμα ήταν στην πραγματικότητα ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο γνωστό ως νυχτερινά φωτεινά σύννεφα.

5:30 am sky
byu/cybrg0dess inflorida

Αυτά τα αιθέρια σύννεφα, που εμφανίζονται ως ασημένιες ίνες που διαπλέκονται με αποχρώσεις του λευκού και του μπλε, είναι ένα θέαμα που αξίζει να δείτε. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτά τα σύννεφα;

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της Μετεωρολογικής Αρχής Juliana Mejia, η εντυπωσιακή εμφάνιση προκλήθηκε από την πρωινή εκτόξευση ενός δορυφόρου της SpaceX. Τα σύννεφα σχηματίζονται συνήθως σε ύψος περίπου 200.000 ποδιών στη Μεσόσφαιρα και αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου. Το μεγάλο υψόμετρό τους τους επιτρέπει να αντανακλούν το φως του ήλιου, καθιστώντας τα ορατά στον νυχτερινό ουρανό.

Για να σχηματιστούν τα νυκτερινά σύννεφα, απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες, όπως υδρατμοί, σκόνη και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγεί ότι αυτά τα σύννεφα είναι απίστευτα σπάνια λόγω των ακριβών ατμοσφαιρικών συνθηκών που απαιτούνται για το σχηματισμό τους.

Καταλύτης για αυτό το αξιοσημείωτο θέαμα ήταν η εκτόξευση του SpaceX Falcon 9 στις 4:55 π.μ., που μετέφερε την τελευταία παρτίδα δορυφόρων Starlink. Περίπου οκτώ λεπτά μετά την έναρξη της πτήσης, ο εκτοξευτής Falcon 9 του πρώτου σταδίου πραγματοποίησε ελεγχόμενη προσγείωση στο μη επανδρωμένο σκάφος «A Shortfall of Gravitas» στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Αυτό το σπάνιο γεγονός όχι μόνο καθήλωσε τους κατοίκους της Φλόριντα, αλλά υπογράμμισε επίσης την απροσδόκητη ομορφιά που μπορεί να προκύψει από την αλληλεπίδραση των ανθρώπινων τεχνολογικών επιτευγμάτων με τα φυσικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα.