Στα άδυτα της ελληνικής μασονίας: Τα σύμβολα, τα σπάνια ντοκουμέντα και οι τελετές στο κέντρο της Αθήνας (vids)

Επιμέλεια: Newsroom
Στα άδυτα της ελληνικής μασονίας: Τα σύμβολα, τα σπάνια ντοκουμέντα και οι τελετές στο κέντρο της Αθήνας (vids)
Για πρώτη φορά τηλεοπτική κάμερα μπήκε στην Μεγάλη Στοά της Ελλάδος και καταγράφει όλους τους χώρους της.

Ο Αντώνης Σρόιτερ και η Αυτοψία έκαναν «βουτιά» στα άδυτα της ελληνικής Μασονίας γνωρίζοντας από κοντά τους Τέκτονες. Για πρώτη φορά, τηλεοπτική κάμερα μπήκε στην Μεγάλη Στοά της Ελλάδος που είναι στο κέντρο της Αθήνας και κατέγραψε όλους τους χώρους της και μίλησε με ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά εκεί.

Η εκπομπή βρέθηκε στο γραφείο του ηγέτη των Ελλήνων Μασόνων, Μιχαήλ Ματτέ. Πρόκειται για τον Μεγάλο Διδάσκαλο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

«Απευθυνόμαστε στους πάντες. Το αίτημα για να μπει κάποιος στη Στοά, το κάνει ο ενδιαφερόμενος ο οποίος για να μυηθεί θα περάσει από δοκιμασίες και ελέγχους. Αυτός ζητά να μπει. Εμείς αρκούμαστε να είναι ένα άτομο καλής μαρτυρίας», είπε αρχικά ο Μιχαήλ Ματτέ μιλώντας για την φιλοσοφία της μασονείας.

Στις τεκτονικές στοές δεν υπάρχουν γυναίκες, ενώ όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος «δεν θεωρούμε υποδεέστερες τις γυναίκες, αλλά σύμφωνα με την παράδοση είναι μια αντρική υπόθεση».

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος έχει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κάγκελα, κάμερες, μαγνητικές πόρτες και πολλά περισσότερα. Κυρίως για να αποφύγουν τους αδιάκριτους, όπως λένε. Στην είσοδο εκείνος που αποφασίζει ποιος θα μπει και ποιος όχι είναι ο «Θεράποντας». Εκτελεί ρόλο θυρωρού επί της ουσίας και αποφασίζει ποιος θα μπει και ποιος όχι στη Στοά. Απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε δεν είναι μέλος της Στοάς, όπως λέει, ενώ υπάρχει και το απαραίτητο dress code, καθώς το κοστούμι είναι απαραίτητο για την είσοδο.

Σχετικά με το... διάσημο μάτι, όπως λέει πρόκειται για τον «Παντεπόπτη οφθαλμό. Είναι η θεϊκή δύναμη, αυτός που βλέπει τα πάντα και βέβαια τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από την αντίληψή του». Έπειτα επεξηγεί και άλλα σύμβολα πριν φτάσει στην ελληνική σημαία που βρίσκεται επίσης εκεί με τον ίδιο να λέει πως μετά από κάθε τελετή, άπαντες τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Ο Κοσμήτορας αναφέρει επίσης ότι ο κάθε συμμετέχων εισέρχεται στην αίθουσα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με το βαθμό του. Οι τρεις βασικοί βαθμοί του τεκτονισμού είναι οι μαθητές, οι εταίροι και οι διδάσκαλοι.

Άπαντες έχουν το ξίφος τους στη θέση του, που συμβολίζει το εργαλείο που θα του δώσει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί και να ακούσει τη διδασκαλία. Το μόνο ξίφος που διαφέρει είναι του Σεβάσμιου.

Στην είσοδο της αίθουσας υπάρχουν δύο στύλοι που συμβολίζουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα, ενώ πλάι τους είναι δύο λίθοι. Ο ένας ακατέργαστος που συμβολίζει, σύμφωνα πάντα με τον Κοσμήτορα, την πρότερη κατάσταση όποιου γίνεται μέλος της Στοάς και ακόμα ένας τέλειος κυβικός λίθος που συμβολίζει το αποτέλεσμα.

Πηγή: protothema.gr