Εκλογές στη Βρετανία: Τι σημαίνει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα η νίκη του Εργατικού Κόμματος

Newsroom
Εκλογές στη Βρετανία: Τι σημαίνει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα η νίκη του Εργατικού Κόμματος
Ανοίγει και πάλι το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές της Βρετανίας.

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα των βρετανικών εκλογών. Το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία έναντι των Συντηρητικών του Ρίσι Σουνάκ , οι οποίοι υπέστησαν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους μετά από 14 χρόνια στην εξουσία.

Με τη μεγάλη νίκη του Κιρ Στάρμερ και την εκλογή της νέας βρετανικής κυβέρνησης ανοίγει εκ νέου και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου (26/11) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τη βρετανική πρωτεύουσα, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε στο παρά πέντε την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για την πάγια θέση της Ελλάδας σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ, όταν αρνήθηκε, αντί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντάουντεν.

Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον τότε ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το BBC, το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία έχουν διαφορετικές απόψεις για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Guardian υποστηρίζει πως πριν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου του 2023, σε συνομιλίες μέσω συνεργατών των δύο πλευρών ο Στάρμερ διαβεβαίωσε την ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση νίκης του στις εθνικές εκλογές το προσεχές έτος, δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών μιλώντας στο συνέδριο του Economist μήνυμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και μόνο. Πριν απ' όλα να πω ότι πολλοί εξ ημών νιώσαμε ενόχληση όταν το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε την απόφαση να φύγει από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζονσον μας είπε "τα λέμε". Και είδαμε τις συνέπειες του λαϊκισμού. Ο επόμενος πρωθυπουργός να μπει πιο ενεργά στη συζήτηση για εν μέρει ενσωμάτωση του Ηνωμένου Βασίλειου με όρους κι αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις σε ένα ελληνικό θέμα. Να διασφαλίσουμε πως η νέα βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια διευθέτησης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου και γιατί όχι να την ενθαρρύνει», είπε ο πρωθυπουργός.