«Ο πυρήνας της Γης έχει επιβραδυνθεί»: Νέα μελέτη έχει προκαλέσει ερωτήματα στους ειδικούς
Βαθιά μέσα στη Γη βρίσκεται μια συμπαγής μεταλλική σφαίρα που περιστρέφεται ανεξάρτητα από τον περιστρεφόμενο πλανήτη μας, σαν μια κορυφή που στροβιλίζεται μέσα σε μια μεγαλύτερη κορυφή. Αυτός ο αινιγματικός εσωτερικός πυρήνας έχει γοητεύσει τους ερευνητές από τότε που η Δανή σεισμολόγος Inge Lehmann τον ανακάλυψε το 1936. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες συζητούσαν για την ταχύτητα και την κατεύθυνση της περιστροφής του, και ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η περιστροφή του πυρήνα έχει υποστεί δραματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών.
Η πρωταρχική πρόκληση στη μελέτη του βαθύ εσωτερικού της Γης έγκειται στο δυσπρόσιτο του. Η άμεση παρατήρηση ή δειγματοληψία είναι αδύνατη, οπότε οι σεισμολόγοι βασίζονται στη συμπεριφορά των σεισμικών κυμάτων από μεγάλους σεισμούς που διασχίζουν τον πυρήνα για να συλλέξουν πληροφορίες. Εξετάζοντας τις μεταβολές σε κύματα παρόμοιας ισχύος που διέρχονται από τον πυρήνα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν τις αλλαγές στη θέση του εσωτερικού πυρήνα και να υπολογίσουν τη θέση του.
Earth’s core has slowed so much it’s moving backward, scientists confirm. Here’s what it could mean https://t.co/tm5ypkpAoF
— Lovextra 🐝 (@BigGammaEnergy) July 5, 2024
«Η διαφορική περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα προτάθηκε ως φαινόμενο τη δεκαετία του 1970 και του '80, αλλά μόλις τη δεκαετία του '90 δημοσιεύθηκαν σεισμολογικά στοιχεία», δήλωσε η δρ Lauren Waszek, ανώτερη λέκτορας φυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ στην Αυστραλία. Ωστόσο, η ερμηνεία αυτών των ευρημάτων υπήρξε αμφιλεγόμενη, κυρίως λόγω της δυσκολίας λεπτομερών παρατηρήσεων του εσωτερικού πυρήνα λόγω της απόστασής του και των περιορισμένων διαθέσιμων δεδομένων, πρόσθεσε η Waszek. Κατά συνέπεια, οι μελέτες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες διαφώνησαν ως προς τον ρυθμό περιστροφής και την κατεύθυνσή της σε σχέση με τον μανδύα, με ορισμένες αναλύσεις να υποστηρίζουν ακόμη και ότι ο πυρήνας δεν περιστρέφεται καθόλου.
Το 2023, ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο περιέγραψε έναν εσωτερικό πυρήνα που προηγουμένως περιστρεφόταν ταχύτερα από την ίδια τη Γη, αλλά έκτοτε είχε επιβραδυνθεί. Για μια περίοδο, η περιστροφή του πυρήνα ταίριαζε με την περιστροφή της Γης πριν επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, κινούμενος τελικά προς τα πίσω σε σχέση με τα ρευστά στρώματα γύρω του. Εκείνη την εποχή, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι χρειάζονταν περισσότερα δεδομένα για να υποστηριχθεί αυτό το συμπέρασμα.
Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου στο περιοδικό Nature παρέχει αδιάσειστα στοιχεία για αυτή την υπόθεση σχετικά με τον ρυθμό περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα. Η έρευνα αυτή όχι μόνο επιβεβαιώνει την επιβράδυνση του πυρήνα, αλλά και υποστηρίζει την πρόταση του 2023 ότι αυτή η επιβράδυνση αποτελεί μέρος ενός δεκαετούς μοτίβου επιτάχυνσης και επιβράδυνσης. Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι αλλαγές στην ταχύτητα περιστροφής ακολουθούν έναν 70ετή κύκλο, σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης δρ. John Vidale.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ειδικοί πεπεισμένοι ότι το θέμα έχει διευθετηθεί. Ο πιθανός αντίκτυπος της επιβράδυνσης του εσωτερικού πυρήνα στον πλανήτη μας παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης θα μπορούσε να επηρεαστεί από αυτές τις αλλαγές.