Η «Ανυπότακτη Γαλλία» έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη: Ιστορική πρωτιά για την Αριστερά, «βατερλό» για Λεπέν και ερωτηματικό η επόμενη κυβέρνηση

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη: Ιστορική πρωτιά για την Αριστερά, «βατερλό» για Λεπέν και ερωτηματικό η επόμενη κυβέρνηση
Μεγάλη ανατροπή με πρωτιά της Αριστεράς στις εκλογές στη Γαλλία σύμφωνα με τα επίσημα exit poll.

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Η αριστερή συμμαχία υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν φαίνεται να κερδίζει τις γαλλικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία, ανατρέποντας ταυτόχρονα τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων που προέβλεπαν νίκη της Λεπέν.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Αριστερά προηγείται με 172-192 έδρες, ακολουθεί Μακρόν με 150-170, Λεπέν με 132-152.

Σε θριαμβευτικό τόνο έρχονται οι πρώτες δηλώσεις του Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε «ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει».

Χαιρέτισε την εκλογική κινητοποίηση για «την επίτευξη ενός αποτελέσματος που λέγεται ότι ήταν αδύνατο», δηλαδή μια νίκη της Αριστεράς.

«Ο λαός μας έχει ξεκάθαρα αποκλείσει τη χειρότερη λύση για αυτόν. Σήμερα το βράδυ ο Εθνικός Συναγερμός (RN) απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «μια τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους που αποτελούν τη νέα Γαλλία».

«Η πλειοψηφία έκανε άλλη επιλογή για τη χώρα» από την ακροδεξιά, πρόσθεσε ο κ. Μελανσόν, πιστεύοντας ότι από εδώ και πέρα ​​«η βούληση του λαού πρέπει να επιβεβαιωθεί».

«Ο πρόεδρος πρέπει να υποκύψει» στα αποτελέσματα της Αριστεράς, η οποία γίνεται πλειοψηφία στη Βουλή, υπό τη σημαία του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, είπε.

Καλώντας τον κ. Μακρόν να διορίσει νέο πρωθυπουργό από τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων τόνισε: «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει, είναι έτοιμο». Σύμφωνα με τον Ζακ Λυκ Μελανσόν, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «δεν θα εφαρμόσει τίποτα άλλο εκτός από το πρόγραμμά του, αλλά ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Tο μεγάλο ερώτημα είναι, ανάλογα φυσικά με το τελικά εκλογικό αποτέλεσμα, το ποιος θα συνεργαστεί με ποιον. Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, την απόλυτη πλειοψηφία των 289 (από τις συνολικά 577) εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δεν τη συγκεντρώνει ο σχηματισμός του Μελανσόν, ούτε κάποιου άλλου.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image