Η Ελλάδα ουραγός στις αυξήσεις μισθών

Επιμέλεια: Newsroom
Η Ελλάδα ουραγός στις αυξήσεις μισθών
Η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη αύξηση μισθών τα τελευταία δέκα χρόνια, με το μέσο μισθό να αυξάνεται μόνο κατά 1.5%.

Το κόστος των πακέτων διακοπών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12,7% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή». Παράλληλα, η Utility Bidder τονίζει ότι οι μισθοί στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν στάσιμοι κατά τη δεκαετία 2012-2022.

Η «Καθημερινή» αποδίδει την αύξηση του κόστους των διακοπών στις τσουχτερές τιμές των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, μαζί με το υψηλό κόστος διαμονής και εστίασης. Τα έξοδα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα στα τρία νοικοκυριά να μειώσει τις ημέρες διακοπών του, ενώ ο μισός πληθυσμός δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά ούτε ένα σύντομο ταξίδι διακοπών.

Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί περίπου 2.000 ευρώ για πενθήμερες διακοπές στις Κυκλάδες ή τα Δωδεκάνησα, καλύπτοντας μόνο τα εισιτήρια και τη διαμονή. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, δεδομένου ότι οι μισθοί στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση μόλις 1,5% μεταξύ 2012 και 2022.

ellada

 

Η Utility Bidder επισημαίνει συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη αύξηση μισθών τα τελευταία δέκα χρόνια, με τον εθνικό μέσο μισθό να αυξάνεται μόνο κατά 1,5%. Το 2022, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα ήταν 24.709 ευρώ, σε σύγκριση με 24.339 ευρώ το 2012, σημειώνοντας μια πενιχρή αύξηση μόλις 370 ευρώ κατά τη δεκαετία».

«Ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό και τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ευνοϊκά για τον τομέα αυτό», διευκρινίζει ο Utility Bidder. «Η πανδημία COVID-19 σταμάτησε τα διεθνή ταξίδια, καταστρέφοντας τον τουρισμό της χώρας».

Η Utility Bidder αναφέρει επίσης τις επιπρόσθετες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πυρκαγιών και πλημμυρών, οι οποίες έχουν επιβαρύνει περαιτέρω μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Αυτός ο συνδυασμός αυξανόμενων δαπανών και στάσιμων μισθών διαμορφώνει μια δύσκολη εικόνα για τα ελληνικά νοικοκυριά, ιδίως καθώς ταλαντεύονται μεταξύ των οικονομικών απαιτήσεων της καθημερινότητας και της προσδοκίας για αναψυχή και χαλάρωση.