Οι αρχαίοι πέτρινοι σχηματισμοί που ανακαλύφθηκαν στη Νορβηγία και αποκάλυψαν μια σπαρακτική ιστορία

Επιμέλεια: Newsroom
Οι αρχαίοι πέτρινοι σχηματισμοί που ανακαλύφθηκαν στη Νορβηγία και αποκάλυψαν μια σπαρακτική ιστορία
Η ανακάλυψη προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Νορβηγίας.

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη στη Νορβηγία αποκάλυψε μια σειρά από αρχαίους πέτρινους σχηματισμούς που οδήγησαν σε ένα σπαρακτικό και μπερδεμένο μυστήριο. Αυτοί οι σχολαστικά διατεταγμένοι κύκλοι από πέτρες, που χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου, αποκαλύφθηκαν κοντά στην πόλη Fredrikstad, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια του Όσλο.

Πέρυσι, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αυτές τις πέτρινες κατασκευές, οι οποίες έχουν διάμετρο έως και δύο μέτρα και ήταν τοποθετημένες μεταξύ τους όπως τα καλντερίμια των δρόμων, αλλά θαμμένες μόλις λίγα εκατοστά κάτω από το έδαφος. «Έμειναν εδώ ως μυστικό μέχρι που τις βρήκαμε», δήλωσε στο Science Norway ο Guro Fossum από το Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας της Νορβηγίας. «Αποκαλύψαμε το ένα μετά το άλλο και καταλήξαμε σε 41 στρογγυλούς πέτρινους σχηματισμούς».

Ενώ η ανακάλυψη των ίδιων των πέτρινων κύκλων είναι σημαντική, η πραγματική πηγή έκπληξης βρίσκεται σε αυτό που βρέθηκε κάτω από αυτούς. Πρόσφατη ανάλυση του χώρου αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι πέτρινοι κύκλοι σηματοδοτούν τους τάφους παιδιών που πέθαναν μεταξύ 800 και 200 π.Χ. Η αποκάλυψη αυτή άφησε τους αρχαιολόγους εμβρόντητους και βαθιά συγκινημένους.

Η ταφή των παιδιών με τέτοιο τρόπο υποδηλώνει μια βαθιά πολιτιστική και ενδεχομένως τελετουργική σημασία. Θέτει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις κοινωνικές και θρησκευτικές πρακτικές των κοινοτήτων που ζούσαν στην περιοχή εκείνη την εποχή. Η προσεκτική τοποθέτηση των λίθων δείχνει ότι αυτά τα παιδιά τιμούνταν και μνημονεύονταν με έναν μοναδικό και πιθανώς ιερό τρόπο.

Η ανακάλυψη αυτών των τάφων αναδεικνύει τη σημασία των παιδιών σε αυτές τις αρχαίες κοινωνίες και υποδηλώνει ότι οι θάνατοί τους σημαδεύονταν με σημαντικές τελετουργίες. Το εύρημα αυτό ανοίγει επίσης νέους δρόμους για την έρευνα σχετικά με τις ταφικές πρακτικές της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου στη Σκανδιναβία, παρέχοντας μια οδυνηρή ματιά στο παρελθόν.