Κύπρος: Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αινιγματικό μονόλιθο στον αρχαιότερο ναό του νησιού

Επιμέλεια: Newsroom
Κύπρος: Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αινιγματικό μονόλιθο στον αρχαιότερο ναό του νησιού
Μια ιταλική αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε έναν ναό 4.000 ετών στην Κύπρο. Πρόκειται για τον αρχαιότερο ιερό χώρο που έχει βρεθεί ποτέ στο νησί.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον αρχαιότερο ναό στην Κύπρο, ο οποίος είχε έναν μυστηριώδη μονόλιθο στη μέση. Μάλιστα, δίπλα στο ιερό κτίσμα ηλικίας 4.000 ετών, οι ειδικοί βρήκαν επίσης τον σκελετό μιας νεαρής γυναίκας που πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε άγρια.

Οι ιστορικές ανακαλύψεις έγιναν από μια ομάδα Ιταλών ερευνητών, ενώ ο επικεφαλής της ανασκαφής ήταν ο αρχαιολόγος Luca Bombardieri, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή εδώ και 15 χρόνια.

Μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Bombardieri περιέγραψε το πρώτο από τα δύο ευρήματα ως ένα είδος «ναού πριν από το ναό» - σημειώνοντας ότι είναι τόσο αρχαίο, που προηγείται της κοινής αντίληψης για το πώς θα ήταν ένας ναός. «Είναι ο αρχαιότερος ιερός χώρος που έχει βρεθεί ποτέ στο νησί», δήλωσε ο Bombardieri.

Στο κέντρο του αρχαίου κτιρίου, ο Bombardieri και οι συνάδελφοί του βρήκαν έναν παράξενο μονόλιθο ύψους 2,3 μέτρων και ένα τεράστιο καμίνι, το οποίο, όπως είπαν, θα το φώτιζε "μέρα και νύχτα".

Η ομάδα είπε ότι ο μονόλιθος, ο οποίος αρχικά βρισκόταν στο κέντρο του δωματίου, κάποια στιγμή κατέρρευσε στο πάτωμα, καταστρέφοντας έναν μεγάλο αμφορέα (κανάτα) που είχε τοποθετηθεί μπροστά από ένα μικρό κυκλικό τζάκι, αναφέρει το Arkeonews.

Σημείωσαν ότι ο χώρος αυτός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη περιοχή της Ερήμης, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ένας πρωτόγονος οικισμός που κατοικούνταν από τεχνίτες.

Ο Bombardieri δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο κεντρικός μονόλιθος του χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες που συνδέονταν με κάποια θεότητα που λατρευόταν εκεί και ότι η ύπαρξή του αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που έπαιζε η θρησκεία στη ζωή αυτών των προϊστορικών ανθρώπων.