Τσάακ/Κουκουλκάν – Ποσειδώνας… 2-1: Πώς ένας Ολύμπιος Θεός διχάζει το Μεξικό
- Τα κοινωνικά δίκτυα επικρότησαν την απόφαση
- «Εξόργισε τον Τσαάκ»
- «Ο Κουκουλκάν θα τιμωρήσει τον Ποσειδώνα»
- Ποιος είναι ο Κουκουλκάν
Το άγαλμα του θεού Ποσειδώνα, που βρίσκεται σε μια παραλία νότια του Κόλπου του Μεξικού, στο Γιουκατάν αντιμετωπίζει προβλήματα… προσαρμογής στα εδάφη των Μάγια.
Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να κλείσει η εγκατάστασή του επειδή δεν έχει τις απαραίτητες άδειες. Αυτή είναι μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αφαίρεση του ύψους τριών μέτρων γλυπτού του Έλληνα θεού των θαλασσών που συνεχίζει να κοιτάζει θυμωμένος τη μεξικάνικη ακτή.
Η ιστορία του Ποσειδώνα στην πόλη Προγκρέσο, στα βόρεια της χερσονήσου Γιουκατάν, ξεκίνησε τον Μάιο και μόλις δύο μήνες αργότερα έφτασε στα δικαστήρια. Το άγαλμα τοποθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ως νέο αξιοθέατο του λεγόμενου «διεθνούς πεζόδρομου». Πρώτα τράβηξε την προσοχή των τουριστών και οι selfies πολλαπλασιάστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα. Τότε άρχισε η κριτική επειδή ένας ξένος θεός τιμήθηκε σε μια περιοχή των Μάγια!
The gods must be angry: Mexico 'cancels' statue of Greek god Poseidon after dispute with local deity https://t.co/dqWQH9m4DB
— The Associated Press (@AP) July 13, 2024
Η επίσημη καταγγελία έγινε αργότερα όταν μια ομάδα δικηγόρων ισχυρίστηκε ότι το άγαλμα προσέβαλε τις πεποιθήσεις του αυτόχθονα πληθυσμού. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος επέλεξε αυτή την εβδομάδα να την κλείσει επειδή δεν παρουσίασε την έγκριση για μη πρόκληση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Τα κοινωνικά δίκτυα επικρότησαν την απόφαση
«Ο Ποσειδώνας είναι μια ελληνική θεότητα ξένη προς τον πολιτισμό των Μάγια», εξηγείται στην επίσημη καταγγελία που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. «Αν υπήρχε ενδιαφέρον να τιμήσουμε τον θεό του νερού, της βροχής και των θαλασσών, ο πολιτισμός των Μάγια έχει μαζί του τις δικές του θεότητες», προσθέτει η καταγγελία που αναφέρει τον θεό Chaac.
Ο Κάρλος Μοράλες, πρόεδρος της τοπικής ένωσης πολιτών Litigio Estratégico Indígena που κατέθεσε τη μήνυση, ζήτησε την αφαίρεση του αμφιλεγόμενου γλυπτού, ισχυριζόμενος ότι είναι "ξένο στον πολιτισμό των Μάγια" και "δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις" για να αποκτήσει περιβαλλοντική άδεια.
Σύμφωνα με τη μεξικανική νομοθεσία, κάθε κατασκευαστικό έργο που θα μπορούσε να αλλάξει το οικοσύστημα πρέπει προηγουμένως να υποβάλει δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να λάβει την αντίστοιχη άδεια. Πολλές φορές όμως η διαδικασία δεν τηρείται και οι αρχές ενεργούν μόνο όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα είπε ότι το κλείσιμο του αγάλματος είναι «μέτρο ασφαλείας, επειδή η κατασκευή εγκαταστάθηκε σε χώρους με θαλασσινό νερό, 25 μέτρα από την ακτογραμμή». Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσει τη διοικητική διαδικασία για να καθορίσει τις κατάλληλες ενέργειες».
Οι υπερασπιστές του Ποσειδώνα επιμένουν ότι είναι όμορφο και καλό για την τουριστική επιχείρηση. «Είναι ένα αξιοθέατο στο λιμάνι μας και μας τραβάει την προσοχή», είπε η Lizeth Alvarado, 28 ετών, εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στο Progreso. «Υπάρχουν άνθρωποι από τη Μέριδα που έρχονται μόνο για να δουν τον Ποσειδώνα».
Το άγαλμα του Ποσειδώνα στη χερσόνησο Γιουκατάν αποτελεί μέρος του Υποβρύχιου Μουσείου Τέχνης (Museo Subacuático de Arte - MUSA). Το μουσείο περιλαμβάνει πάνω από 500 υποβρύχια γλυπτά και είναι μια δημοφιλής τοποθεσία για καταδύσεις.
Βρίσκεται στο Puerto Progreso, ακριβώς πάνω στην παραλία, όπου τα κύματα μπορούν να χτυπήσουν τη φιγούρα και φαίνεται ότι ο Έλληνας Θεός βγαίνει από τα βάθη του ωκεανού.
#Poseidon @ #Progreso, #Mexico, has been removed.
— Zog Zoggy🇺🇸 (@havenosecrets) July 13, 2024
The aquatic statue erected in May 2024, lacked permit & a legal complaint was made, saying the statue of the Albanian god offended the beliefs of local Maya Indigenous groups who prefer their local god of water, known as Chaac. pic.twitter.com/tQ90IGiLg7
Τοποθετήθηκε με εντολή του προέδρου του δήμου, Julián Zacarías Curi, σε ένα κέντρο αναψυχής που άνοιξε τις πόρτες του στις 19 Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, το άγαλμα τοποθετήθηκε στα τέλη Μαΐου, ολοκληρώνοντας έτσι τις εργασίες.
«Αποφασίσαμε να το ονομάσουμε Ποσειδώνα από τον Θεό της θάλασσας και την τρίαινα, το όπλο που κρατά τα νερά ήρεμα ή τα κάνει να μαίνονται, και αυτό που θέλουμε να μεταφέρουμε με αυτό είναι ότι θέλουμε τα νερά να μείνουν ήρεμα στο Προγκρέσο», είπε ο Julián Zacarías κατά την τοποθέτηση του.
Ο Julián Zacarias Curi είναι λιβανέζικης καταγωγής και στα κοινωνικά δίκτυα κατηγορήθηκε ότι για αυτό δεν σεβάστηκε τις παραδόσεις των Μάγια στο Γιουκατάν, επειδή δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου.
Οι ντόπιοι τα έβαλαν μαζί του γιατί δεν έβαλε εκεί θεότητα των Μάγια προτιμώντας έναν ξένο για τη μυθολογία τους θεό. Το άγαλμα του Ποσειδώνα έγινε και πάλι θέμα με τον Beryl. Ο τυφώνας αφού προκάλεσε τον όλεθρο στα νησιά της Καραϊβικής, έπληξε σκληρά τη χερσόνησο του Γιουκατάν, επηρεάζοντας τις πολιτείες Γιουκατάν και Κουιντάνα Ρου.
En México y ante llegada del fenómeno natural 'Beryl' a Yucatán, organizan destrucción de escultura de Poseidón
— El Club del Arte 🎨📷📚🖼🕍🎼 (@Arteymas_) July 3, 2024
pic.twitter.com/eERLB91hzc
«Εξόργισε τον Τσαάκ»
Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ήδη οργανωθεί να γκρεμίσουν το περίφημο άγαλμα του Ποσειδώνα στο Puerto Progreso, πιστεύοντας ότι είχε εξοργίσει τον Chaac, τη θεότητα των Μάγια της βροχής και του νερού!
Σύμφωνα με τις τοπικές πεποιθήσεις, η παρουσία αυτής της φιγούρας έχει ενοχλήσει τον Chaac, τον θεό των Μάγια του νερού και της βροχής, κάτι που ορισμένοι ερμηνεύουν ως έναυσμα για τις έντονες βροχοπτώσεις που έχουν επηρεάσει την περιοχή.
Μέσω των social media πολλαπλασιάστηκαν τα μηνύματα που ζητούσαν την καταστροφή της μορφής του Έλληνα θεού στο Πουέρτο Προγκρέσο, ανάβοντας μεγάλη διαμάχη σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, μετά το πέρασμα του Beryl, το άγαλμα του Ποσειδώνα παραμένει άθικτο και επιβλητικό, διαλύοντας τις ιδέες μιας μυθικής διαμάχης με τον Chaac.
«Ο Κουκουλκάν θα τιμωρήσει τον Ποσειδώνα»
Οι Μεξικάνοι πάντως δεν έχουν χάσει την ευκαιρία και δίνουν συνέχεια στη μυθολογική διαμάχη. Οι χρήστες των social media μοιράζονται «μιμίδια» και viral εικόνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μια φωτογραφία ενός σύννεφου που έχει το… σχήμα του Θεού Kukulcán!
Πολλοί χρήστες έχουν επισημάνει ότι η μορφή του Kukulcán εμφανίστηκε στον ουρανό για να αντιμετωπίσει τον Ποσειδώνα. «Αυτή η χιουμοριστική ερμηνεία σχετίζεται με την πρόσφατη διαμάχη για την τοποθέτηση ενός αγάλματος του Έλληνα θεού στο Puerto Progreso. Τα memes και τα σχόλια υποθέτουν ότι ο Kukulcán ήρθε για να υποστηρίξει τον Chaac, τον θεό των Μάγια της βροχής, στη μάχη του ενάντια στον Ποσειδώνα», αναφέρεται στα σχόλια.
¡Llegan los refuerzos!
— Webcams de México (@webcamsdemexico) July 4, 2024
Captan nube con forma de #Quetzalcóatl y usuarios afirman que va en ayuda de #Chaac contra #Poseidon en la disputa por las cristalinas aguas de #Yucatán.
📷 Ana Sofía Orellana
Vía: @e_consulta.pic.twitter.com/vrrpfIuXy0
Η εικόνα έχει γίνει viral σε διάφορες πλατφόρμες, όπου οι χρήστες αστειεύτηκαν για την άφιξη του Kukulcán ως ενίσχυση σε αυτόν τον επικό μυθολογικό αγώνα.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Chaac είναι αναστατωμένος από το άγαλμα του Ποσειδώνα στην ακτή του Γιουκατκάν και ότι έχει καλέσει τον Kukulcán να αντιμετωπίσει τον Έλληνα θεό της θάλασσας.
Ποιος είναι ο Κουκουλκάν
Ο Κουκουλκάν (Kukulcán) είναι μια σημαντική θεότητα στην προκολομβιανή θρησκεία των Μάγια, γνωστός ως ο φτερωτός ή φιδόμορφος θεός. Ο Κουκουλκάν ταυτίζεται με τον Κετζαλκόατλ (Quetzalcoatl), τον θεό των Αζτέκων, ο οποίος επίσης απεικονίζεται ως φτερωτό φίδι.
Η μορφή του αντιπροσωπεύει τη συνένωση των χερσαίων και ουράνιων δυνάμεων. Ο Κουκουλκάν λατρευόταν ως δημιουργός θεός, πολιτιστικός ήρωας και δάσκαλος των Μάγια. Του αποδίδονται ιδιότητες όπως η γνώση και η σοφία. Ο Κουκουλκάν είναι μια από τις πιο σημαντικές και σεβαστές θεότητες στους πολιτισμούς των Μάγια και των Αζτέκων. Οι λατρευτικές πρακτικές και τα τελετουργικά προς τιμήν του είχαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των Μάγια και είχαν μεγάλη επίδραση στην αρχιτεκτονική, την αστρονομία και τη θρησκευτική τους παράδοση.
Αυτό το φαινόμενο δεν αντανακλά μόνο την εφευρετικότητα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κουλτούρα και οι πεποιθήσεις μπορούν να συνυπάρξουν με τα τρέχοντα γεγονότα.
Τελικά μετά την αρχική νίκη του Ποσειδώνα, το δίδυμο Τσάακ/Κουκουλκάν κερδίζει τη μάχη των θεών…