O εφευρέτης του κύβου του Rubik αποκάλυψε σε πόσο χρόνο μπορεί να λύσει το εμβληματικό παζλ (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
O εφευρέτης του κύβου του Rubik αποκάλυψε σε πόσο χρόνο μπορεί να λύσει το εμβληματικό παζλ (vid)
Η δημιουργία του Ernő Rubik συνεχίζει να προκαλεί και να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές, οι πιο απλές ιδέες μπορούν να έχουν τον πιο βαθύ αντίκτυπο.

Πενήντα χρόνια πριν, στο ταπεινό περιβάλλον του διαμερίσματος της μητέρας του στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, ένας νεαρός καθηγητής ονόματι Ernő Rubik έγραψε ιστορία οριστικοποιώντας το πρωτότυπο αυτού που θα γινόταν ένα από τα πιο εμβληματικά παζλ στον κόσμο: ο κύβος του Rubik.

Ο Rubik, ο οποίος τότε δίδασκε στο Τμήμα Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, είχε μια βαθιά γοητεία για τη γεωμετρία. Οι αρχικές του προσπάθειες να δημιουργήσει μια στερεή, τρισδιάστατη δομή με κινητά και εναλλάξιμα στρώματα ήταν γεμάτες προκλήσεις. Ωστόσο, μετά από μήνες επιμονής, τα κατάφερε, όχι με εμπορικές προθέσεις, αλλά καθαρά από περιέργεια. «Το έφτιαξα απλώς για την περιέργειά μου», αποκάλυψε ο Rubik σε μια βιντεοκλήση με την The Post.

Προχωρώντας μισό αιώνα μπροστά, ο κύβος του Rubik έχει πουλήσει πάνω από 500 εκατομμύρια κομμάτια, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως έχει προσπαθήσει να λύσει το παζλ, το οποίο διαθέτει το εκπληκτικό αριθμό 43 εκατομμυρίων μετατροπών.

Ο κύβος του Rubik ξεπέρασε την ιδιότητά του ως απλό παιχνίδι και έγινε πολιτιστικό φαινόμενο. Ο ίδιος ο Rubik προσπάθησε να μετρήσει πόσα εξώφυλλα περιοδικών έχει κοσμήσει ο κύβος, αλλά σταμάτησε αφού ξεπέρασε τα 1.500. Γιος ενός μηχανικού που σχεδίαζε ανεμόπτερα, ο Rubik είχε αρχικά οραματιστεί μια ακαδημαϊκή καριέρα, μέχρι που ο μαγικός κύβος καθήλωσε το μυαλό του και άλλαξε την πορεία του.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη διδασκαλία μαθητών γεωμετρίας, το δημιούργημα του Rubik απέκτησε ευρύτερη αναγνώριση όταν του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το «τρισδιάστατο παιχνίδι» του. Ένας τοπικός κατασκευαστής παρήγαγε 5.000 τεμάχια και η εφεύρεση απογειώθηκε γρήγορα.

Σήμερα, ο κύβος του Rubik έχει πουλήσει περίπου μισό δισεκατομμύριο μονάδες, χωρίς να υπολογίζονται οι πολυάριθμες απομιμήσεις που έχουν κατακλύσει την αγορά.

Ο Rubik, ο οποίος γιόρτασε φέτος τα 80α γενέθλιά του, μοιράστηκε ότι μπορεί να λύσει το παζλ σε μόλις δύο με τρία λεπτά.