Έρευνα της Daily Mail για τις τιμές της Μυκόνου: Ο εξωφρενικός λογαριασμός που κλήθηκε να πληρώσει ο Βρετανός δημοσιογράφος (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Έρευνα της Daily Mail για τις τιμές της Μυκόνου: Ο εξωφρενικός λογαριασμός που κλήθηκε να πληρώσει ο Βρετανός δημοσιογράφος (vid)
Αισχροκέρδεια διαπίστωσε δημοσιογράφος της Daily Mail που έκανε οδοιπορικό στη Μύκονο.

Οδοιπορικό στη Μύκονο πραγματοποίησε η Daily Mail αναδεικνύοντας την αισχροκέρδεια στις τιμές, που προκαλούν αγανάκτηση στους τουρίστες. Ο Βρετανός δημοσιογράφος επιχείρησε να ελέγξει από κοντά αν ισχύουν οι καταγγελίες των Άγγλων τουριστών για τις αδιανόητες τιμές του νησιού.

«Στην αρχή συνειδητοποιήσαμε ότι, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική στις περισσότερες ταβέρνες των ελληνικών νησιών, δεν υπάρχουν μενού που να αναγράφονται έξω από το εστιατόριο.Επίσης, δεν υπάρχει καμία πινακίδα ή άλλη ορατή σήμανση που να φέρει το όνομα του εστιατορίου... Ούτε και στο εσωτερικό υπάρχει κάποια ενδειξη» αναφέρει αρχικά ο Άγγλος ρεπόρτερ.

«Αντί για το επίσημο ντύσιμο του σερβιτόρου που θα περιμένατε σε ένα κορυφαίο εστιατόριο, ο άντρας που μας υποδέχεται φοράει ένα γκρι πουκάμισο πόλο που δεν φαίνεται να έχει πλυθεί πρόσφατα. Ό,τι του έλειπε από την ενδυματολογική κομψότητα το αναπλήρωνε με την «ευγένεια» του, καθώς μας οδηγούσε προς μια "δωρεάν" ξαπλώστρα και μας ενθάρρυνε να παραγγείλουμε ποτά. Είπαμε ότι θα προτιμούσαμε να κάτσουμε σε ένα από τα άδεια τραπέζια που πλαισιώνουν τον παραλιακό πεζόδρομο - και, χωρίς να μας πουν ή να δούμε τις τιμές τους, παραγγείλαμε μερικές μπύρες.

1

 

Η μόνη ερώτηση ήταν αν θέλαμε εμφιαλωμένες ή βαρελίσιες. Υποθέτοντας ότι η δεύτερη θα ήταν φθηνότερη, είπαμε "βαρελίσια παρακαλώ" - για να ξαφνιαστούμε όταν επέστρεψε με δύο "μπότες" γελοίου μεγέθους, τόσο βαριές που ήταν προσπάθεια να τις κρατήσουμε με το ένα χέρι. Κάθε μία περιείχε ένα γεμάτο λίτρο μπύρας» επισήμανε στη συνέχεια.

«Λίγο αργότερα, ο σερβιτόρος μας εξαφανίστηκε και επέστρεψε γρήγορα με τα μενού που είχαμε ζητήσει. Αμέσως μόλις τους πήραμε στα χέρια μας άρχισε να μας πιέζει να παραγγείλουμε. Είχε ρωτήσει τρεις φορές τι θέλαμε πριν νιώσουμε την ανάγκη να ζητήσουμε επίσημα πέντε λεπτά για να το σκεφτούμε. Εν τω μεταξύ, τα πρωτότυπα δοχεία πόσης αποδείχθηκαν παταγώδης αποτυχία: καθώς φτάναμε στο δεύτερο μισό του ποτηριού η μπύρα ήταν ζεστή.

Το μενού έμοιαζε με αυτό οποιουδήποτε τυπικού τουριστικού ελληνικού εστιατορίου, αλλά ήταν τυχαία φτιαγμένο. Ήταν ένα απλό πλαστικοποιημένο φύλλο και, αν και ήταν γραμμένο στα αγγλικά, φαινόταν να έχει συνταχθεί από κάποιον δεν είχε ιδέα, με περίεργες διατυπώσεις και ορθογραφίες όπως "παπαρδέλες με κέικ σολομού" ή "κατσικίσιο τυρί παναρισμένο"» εξήγησε ο Βρετανός.

Ωστόσο οι τιμές τους ήταν πραγματικά «εξωφρενικές», σημειώνει ο δημοσιογράφος Nick Craven που πραγματοποίησε το οδοιπορικό. Τα «βραστά λαχανικά» κόστιζαν 19,80 ευρώ. Μια χωριάτικη σαλάτα κόστιζε 28,5 ευρώ και μια Ceasars 34,8 ευρώ.

Και αυτές, όπως υπογραμμίζει, ήταν οι χαμηλότερες τιμές στον κατάλογο. Όταν πέρασαν στα κυρίως πιάτα, κρέατα ή ψάρια, «οι τιμές εκτοξεύονταν στη στρατόφαιρα», γράφει.

1

Τα αρνίσια παϊδάκια, το κιλό, κόστιζαν 285 ευρώ. Και αυτά δεν ήταν τα ακριβότερα. Γυρνώντας σε σελίδα βρήκαν την μπριζόλα ribeye - που περιγραφόταν ως wagyu αλλά χωρίς να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος – στα 850 ευρώ το κιλό. Όπως σημειώνει η μπριζόλα ribeye σε ένα πολύ καλό εστιατόριο στη Βρετανία έχει περίπου 130 ευρώ το κιλό, δηλαδή εξίμισι φορές φθηνότερη.

«Αν τώρα κάποιος αναζητά και μια υψηλότερη γαστρονομική εμπειρία, όπως μαύρο χαβιάρι Beluga με φύλα βρώσιμου χρυσού, τότε θα χρειαστεί να πληρώσεις 1850 ευρώ το κιλό» τόνισε Nick Craven.

Στη σελίδα των θαλασσινών, ο αστακός συνοδευόταν από μια τιμή 295 ευρώ το κιλό, τα πόδια (όχι οι δαγκάνες) βασιλικού κάβουρα κόστιζαν 385 ευρώ το κιλό. Οι «γαρίδες Jumpο» ήταν στα 87,50 €. Για την ακρίβεια μόνο η μία γαρίδα κόστιζε τόσο. Το πιάτο περιελάβανε μια γαρίδα και λίγο μαρούλι.

Στα μικρά γράμματα, «στα πάρα πολύ μικρά γράμματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος, στο κάτω μέρος του μενού υπήρχε και μια υποσημείωση που εκτόξευε το κόστος της παραγγελίας.

Αν και πολλές τιμές αναγράφονταν για πώληση μερίδας 100 γραμμαρίων, τελικά η ελάχιστη παραγγελία ήταν 480 γραμμάρια. Για τα καβούρια για παράδειγμα έπρεπε να πληρώσει 184 ευρώ, καθώς αν και παρουσιάζονταν στην τιμή των 38,50€ ανά 100 γραμμάρια, τελικά έπρεπε να παραγγείλει 480 γραμμάρια.

Ο δημοσιογράφος της Daily Mail τελικά πήρε δύο μπύρες «Wellingtons» (σερβίρονται σε μεγάλο ποτήρι σε σχήμα μπότας), κάποια «μικροσκοπικά» και «θλιβερά», όπως γράφει, πιάτα με θαλασσινά και γαρνιτούρα και ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό. Για αυτά κλήθηκε να πληρώσει 267 ευρώ.

Όταν πήγε στο ταμείο να πληρώσει, ρώτησε τον υπεύθυνο γιατί ήταν τόσο υψηλή η τιμή. Αρχικά απάντησε πως όλα «αναγράφονταν στο μενού» και όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε ζητώντας μια εξήγηση για το ύψος των τιμών, ο υπεύθυνος απλά έβγαλε μπροστά το POS για να περάσει την κάρτα του με μια μικρή έκπτωση. Το συνολικό ποσό, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, μειώθηκε στα 256,85 ευρώ.