EURO 2024: «Η Αγγλία δεν θα έφτανε στον τελικό χωρίς τους μετανάστες» λέει η νέα εκστρατεία του Ηνωμένου Βασιλείου
Μετά την Ιταλία, η Αγγλία δεν κατάφερε να νικήσει ούτε την Ισπανία στα γήπεδα της Γερμανίας και έτσι έμεινε μακριά από τους τίτλους για ακόμη μία διοργάνωση μετά το 1966. Παρότι ο Πάλμερ ισοφάρισε το γκολ του Γουίλιαμς στο 73', οι «ρόχας» βρήκαν το γκολ της νίκης χάρη στον Ογιαρθάμπαλ στο 87'. Το γεγονός πως οι Άγγλοι έχασαν σε δύο συνεχόμενους τελικούς, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του EURO καθώς έγινε η πρώτη χώρα που το κάνει αυτό.
Μετά τη λήξη του παιχνιδιού πολλοί παίκτες της Αγγλίας δέχθηκαν ένα σωρό αρνητικά σχόλια από συμπατριώτες τους, οι οποίοι δεν ήταν ευχαριστημένοι με την απόδοσή τους στη διοργάνωση...
Μάλιστα, λίγες ώρες πριν το Μουσείο Μετανάστευσης του Λονδίνου θέλοντας να προλάβει τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος παικτών της εθνικής ομάδας, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αναδείξει την τεράστια συμβολή των μεταναστών στην πορεία της εθνικής Αγγλίας.
Η Άγγλία έφτασε στον τελικό, αφού απέκλεισε την Ολλανδία με 2-1 μετά από έναν συναρπαστικό ημιτελικό, όπου τα γκολ πέτυχαν ο Χάρι Κέιν, γεννημένος από Ιρλανδό πατέρα, και ο Όλι Γουάτκινς, με τζαμαϊκανή καταγωγή.
Σύμφωνα με το Μουσείο Μετανάστευσης, το 71% των παικτών που αγωνίστηκαν εναντίον των Ολλανδών είτε γεννήθηκαν στο εξωτερικό είτε έχουν τουλάχιστον έναν γονέα ή παππού ή γιαγιά που γεννήθηκε εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Στον προημιτελικό με την Ελβετία που κερδήθηκε στα πέναλτι, όλοι οι Άγγλοι εκτελεστές- οι Πάλμερ, Μπέλινγκχαμ, Τόνι, Σάκα και Αλεξάντερ-Άρνολντ - ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Ωστόσο, η Αγγλία δεν είναι η μόνη ομάδα που διαθέτει μετανάστες.
Ο δεκαεπτάχρονος Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος πέτυχε ένα καθοριστικό γκολ στον ημιτελικό με τη Γαλλία και θεωρείται ένα από τα κορυφαία νεαρά ταλέντα στον κόσμο, γεννήθηκε από μητέρα που καταγόταν από την Γουινέα και πατέρα από το Μαρόκο.
Ο συμπαίκτης του, ο Νίκο Γουίλιαμς, μια άλλη ισπανική αποκάλυψη στο Euro 2024, γεννήθηκε στην Παμπλόνα από γονείς από τη Γκάνα.