Επιστήμονες ανακάλυψαν σπηλιά στη Σελήνη: «Θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους»

Επιμέλεια: Newsroom
Επιστήμονες ανακάλυψαν σπηλιά στη Σελήνη: «Θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους»
Το σπήλαιο στη Σελήνη θα μπορούσε να παρέχει την απαραίτητη υποδομή για τους μελλοντικούς αστροναύτες.

Για πρώτη φορά, επιστήμονες ανακάλυψαν μια σπηλιά στη Σελήνη, προσφέροντας μια πιθανή τοποθεσία για μια μόνιμη ανθρώπινη βάση. Το σπήλαιο αυτό, βάθους τουλάχιστον 100 μέτρων, αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου υπόγειου δικτύου που οι ερευνητές πιστεύουν ότι παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο.

Στην παγκόσμια κούρσα για τη δημιουργία μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, η εξασφάλιση της προστασίας των αστροναυτών από την ακτινοβολία, τις ακραίες θερμοκρασίες και τις διαστημικές καιρικές συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό το νεοανακαλυφθέν σπήλαιο θα μπορούσε να προσφέρει το απαραίτητο καταφύγιο. Η Helen Sharman, η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα, παρατήρησε στο BBC News ότι το σπήλαιο αυτό αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τοποθεσία για μια σεληνιακή βάση, υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν σε τέτοιους σεληνιακούς λάκκους μέσα στα επόμενα 20 έως 30 χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε από τους Lorenzo Bruzzone και Leonardo Carrer στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία. Χρησιμοποίησαν την τεχνολογία ραντάρ για να διερευνήσουν την είσοδο ενός λάκκου που βρίσκεται στο Mare Tranquillitatis, μια βραχώδη πεδιάδα ορατή από τη Γη και το σημείο προσγείωσης του Apollo 11 το 1969. Αυτός ο λάκκος, με έναν φεγγίτη στην επιφάνεια της Σελήνης, κατεβαίνει σε κάθετους και προεξέχοντες τοίχους και διαθέτει ένα κεκλιμένο δάπεδο που ενδεχομένως εκτείνεται βαθύτερα στο υπέδαφος.

 

Σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια από ροές λάβας που δημιούργησαν σήραγγες μέσα στο σεληνιακό πέτρωμα, το σπήλαιο αυτό είναι παρόμοιο με τα ηφαιστειακά σπήλαια που βρίσκονται στη Γη, όπως αυτά στο Λανζαρότε της Ισπανίας. Ο καθηγητής Carrer τόνισε ότι η έρευνά τους περιλάμβανε επισκέψεις σε αυτά τα γήινα ηφαιστειακά σπήλαια για να κατανοήσουν καλύτερα τον σχηματισμό και τις δυνατότητες του σεληνιακού σπηλαίου.