Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αστεροειδής μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ θα περάσει δίπλα από τη Γη

Επιμέλεια: Newsroom
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αστεροειδής μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ θα περάσει δίπλα από τη Γη
Η αποστολή Ramses θα μελετήσει τον 99942 Apophis όταν περάσει από τη Γη το 2029.

Το 2029 ένας αστεροειδής μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ θα περάσει από τη Γη, ένα γεγονός που μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες φοβούνταν ότι θα μπορούσε να προμηνύσει μια καταστροφική σύγκρουση και ίσως το τέλος της ανθρωπότητας.

Τώρα οι ερευνητές ελπίζουν να εξετάσουν τον 99942 Apophis καθώς θα πραγματοποιεί μια κοντινή διαδρομή, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την άμυνά μας έναντι άλλων διαστημικών βράχων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (Esa) ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για την ταχεία αποστολή Apophis Mission for Security and Safety (Ramses), στο πλαίσιο της οποίας ένα διαστημικό σκάφος θα σταλεί στον αστεροειδή για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα, τη μάζα και τον τρόπο με τον οποίο περιστρέφεται καθώς τρέχει στο διάστημα.

«Η συνδεση με τη Γη είναι απολύτως μοναδική», δήλωσε ο δρ Holger Krag, επικεφαλής του γραφείου του προγράμματος διαστημικής ασφάλειας της Esa, προσθέτοντας ότι κανένας αστεροειδής δεν αναμένεται να πλησιάσει τόσο κοντά για μερικές χιλιάδες χρόνια. «Αν ο ουρανός είναι καθαρός, θα πρέπει να μπορείτε να τον δείτε με γυμνό μάτι».

Ο Apophis θα περάσει πιο κοντά από τη Γη από ό,τι οι γεωστατικοί δορυφόροι που χρησιμοποιούνται για την τηλεοπτική μετάδοση, την πλοήγηση και την πρόγνωση του καιρού. Σε αυτή την απόσταση, είπε ο Krag, ο αστεροειδής θα αρχίσει να αλληλεπιδρά με τη Γη.

«Είναι το βαρυτικό πεδίο της Γης που ουσιαστικά θα αναδιαμορφώσει ελαφρώς τον αστεροειδή, προκαλώντας την αλλαγή της μορφής του», είπε, προσθέτοντας ότι η βαρυτική έλξη θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει κατολισθήσεις στην επιφάνεια του αστεροειδούς.

Ο Krag δήλωσε ότι οι γνώσεις από τον Ramses θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον αστεροειδή και τον κίνδυνο που ενέχουν τέτοιου είδους διαστημικοί βράχοι. «Ο στόχος μας στην πλανητική άμυνα δεν είναι να κάνουμε επιστήμη πάνω στους αστεροειδείς, αλλά είναι να τους χαρακτηρίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε μια μέρα να μπορούμε να τους εκτρέψουμε όταν γίνουν επικίνδυνοι», είπε.

Η καθηγήτρια Monica Grady του Ανοικτού Πανεπιστημίου δήλωσε ότι ενώ οι περισσότεροι αστεροειδείς βρίσκονται σε αρκετά ασφαλείς τροχιές και δεν πλησιάζουν τον πλανήτη μας, οι αστεροειδείς που διασχίζουν τη Γη, όπως ο Apophis, είναι ένα διαφορετικό θέμα.