Ο δημιουργός της κάψουλας αυτοκτονίας εκδίδει ανατριχιαστική προειδοποίηση για όσους σκοπεύουν να τη χρησιμοποιήσουν

Newsroom
Ο δημιουργός της κάψουλας αυτοκτονίας εκδίδει ανατριχιαστική προειδοποίηση για όσους σκοπεύουν να τη χρησιμοποιήσουν
Ένας θάλαμος αυτοκτονίας στην Ελβετία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί «πολύ σύντομα» για πρώτη φορά, προκαλώντας έντονη διαμάχη στο εσωτερικό της χώρας.

Ο δημιουργός μιας αμφιλεγόμενης «κάψουλας αυτοκτονίας» εξήγησε πώς λειτουργεί η συσκευή για όσους αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το δημιούργημά του.

Η «κάψουλα αυτοκτονίας» - που ονομάζεται Sarco - παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί (17 Ιουλίου) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ζυρίχη της Ελβετίας από την τοπική οργάνωση... ευθανασίας που φέρει τον τίτλο: «The Last Resort».

Ο Δρ Philip Nitschke είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη αυτής της αμφιλεγόμενης συσκευής, η οποία είναι η συντομογραφία της σαρκοφάγου.

Πώς λειτουργεί η «κάψουλα αυτοκτονίας»;

Η κάψουλα υπόσχεται να προσφέρει στους ανθρώπους μια γρήγορη, ανώδυνη μέθοδο αυτοκτονίας που είναι φθηνότερη από τις προηγούμενες μεθόδους που προσφέρονται στην Ελβετία, σε μια χώρα όπου η ευθανασία είναι απολύτως νόμιμη.

Ο τρόπος λειτουργίας της κάψουλας είναι αρκετά απλός. Όταν ένας επιβάτης μπαίνει μέσα στην κάψουλα, ο θάλαμος γεμίζει με αέριο άζωτο, μειώνοντας ραγδαία τα επίπεδα οξυγόνου και προκαλώντας την απώλεια των αισθήσεών του μέσα σε μόλις ένα λεπτό, ενώ ο θάνατός του επέρχεται μετά από 10 λεπτά.

Σύμφωνα με τη Last Resort, δεν αποκλείεται η σαρκοφάγος να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2024.

Η προειδοποίηση του Dr Nitschke

Ο Δρ Nitschke απηύθυνε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση σε όσους μπορεί να θέλουν να πεθάνουν γρήγορα και ανώδυνα χρησιμοποιώντας τη συσκευή του, λέγοντας: «Μόλις πατηθεί το κουμπί, δεν υπάρχει επιστροφή».

Αντιδράσεις για το θάλαμο αυτοκτονίας του Dr Nitschke

Οι ελβετικές αρχές έχουν ήδη εκδώσει απαγορεύσεις για τη συσκευή και έχουν απειλήσει να ασκήσουν δίωξη σε όσους βοηθούν κάποιον να χρησιμοποιήσει τις κάψουλες, με πιθανή συνέπεια τη φυλάκιση.

Ο Ελβετός εισαγγελέας Peter Sticher προειδοποίησε τον Nitschke για πιθανές «σοβαρές συνέπειες» αν προχωρήσει με το Sarco pod, κάνοντας λόγο για «παρακίνηση και υποβοήθηση αυτοκτονίας για ιδιοτελείς λόγους».

Ο Dr Nitschke τόνισε ότι η κάψουλα πέρασε από ενδελεχείς δοκιμές, καθώς η δικηγόρος Fiona Stewart δήλωσε ότι η συσκευή δεν απαγορεύεται από την ελβετική νομοθεσία