«Ο πιο βάρβαρος άνθρωπος»: Ερευνητές κατασκεύασαν το πρόσωπο του «Ιβάν του Τρομερού» (vid)
Επιστήμονες κατάφεραν να ανακατασκευάσουν ψηφιακά το πρόσωπο μιας από τις πιο διαβόητες μορφές της ιστορίας: τον Ιβάν τον Τρομερό. Η προσπάθεια, με επικεφαλής τον Βραζιλιάνο σχεδιαστή γραφικών Cicero Moraes, έδωσε μια ρεαλιστική ματιά στο πρόσωπο του διαβόητου Ρώσου τσάρου.
«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς περιλάμβανε όχι μόνο την προσέγγιση του προσώπου, αλλά και τη μελέτη της ιστορίας του», εξηγεί ο Moraes σε ένα βίντεο στο YouTube, περιγράφοντας λεπτομερώς τη σχολαστική διαδικασία πίσω από την εικονική αναπαράσταση.
Ο Moraes χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους επιστημονικούς κύκλους για τα ψηφιακά ομοιώματα ιστορικών προσώπων, έχοντας στο παρελθόν ανακατασκευάσει τα πρόσωπα του φερόμενου ως πλουσιότερου ανθρώπου στην ιστορία. Το τελευταίο του έργο, ωστόσο, επικεντρώνεται στον Ιβάν IV, γνωστό και ως Ιβάν ο Τρομερός, ο οποίος πέθανε πριν από 440 χρόνια, το 1584. Η βασιλεία του σημαδεύτηκε από ακραία παράνοια και κτηνωδία, με τον τσάρο να εκτελεί όποιον θεωρούσε μη πιστό. Σε ένα ιδιαίτερα διαβόητο περιστατικό το 1581, ο Ιβάν σκότωσε τον ίδιο του τον γιο και διάδοχο, Ιβάν Δ΄, σε μια κρίση οργής.
Για να δημιουργήσει αυτό το ψηφιακό πορτρέτο, ο Moraes βασίστηκε σε δεδομένα από επιστημονική ανασκαφή του τάφου του Ιβάν που διεξήγαγε ο σοβιετικός ερευνητής Mikhail Gerasimov. «Σύμφωνα με τη μελέτη του Gerasimov, φαίνεται ότι ο Ιβάν επιδιδόταν σε μια άτακτη ζωή με υπερβολικό φαγητό και κατάχρηση αλκοόλ», σημείωσε ο Moraes. «Αυτό πρέπει να επιδείνωσε την κατάστασή του τα τελευταία χρόνια».
Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη από την ανασκαφή ήταν η παρουσία μεγάλης ποσότητας υδραργύρου στο σώμα του Ιβάν. Ενώ αυτό αρχικά δημιούργησε υποψίες για δηλητηρίαση, ο Moraes εξήγησε ότι ο υδράργυρος χρησιμοποιούνταν συνήθως ως θεραπεία για διάφορα προβλήματα υγείας εκείνη την εποχή.
Το ανακατασκευασμένο πρόσωπο του Ιβάν του Τρομερού αποκαλύπτει μια έντονη αντίθεση με τις περιγραφές του νεότερου εαυτού του.
Η διαδικασία του Moraes περιελάμβανε τη χρήση δεδομένων από ζωντανούς δότες για την προσέγγιση του δέρματος και της δομής του προσώπου του τσάρου. Τροποποίησε ψηφιακά το πρόσωπο των δωρητών μέχρι να ταιριάξουν με τις διαστάσεις του Ιβάν, δημιουργώντας μια σύνθετη εικόνα που συνδύαζε όλα τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί.
Αυτή η ψηφιακή αναπαράσταση δεν προσφέρει μόνο μια οπτική αναπαράσταση του Ιβάν του Τρομερού, αλλά παρέχει επίσης βαθύτερες πληροφορίες για τη ζωή και τις συνθήκες του διαβόητου τσάρου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ο Ίλον Μασκ έστειλε τα Tesla στους πυρόπληκτους του Λος Άντζελες: Τα «φούλαρε» με ρεύμα και WiFi (vid)
- Η απόγονος ενός από τα θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη ζήτησε να ανοίξει και πάλι ο φάκελος του διασημότερου κατά συρροή δολοφόνου
- Συνελήφθη άντρας από το Τέξας για παράνομη παρακολούθηση της γνωστής μπασκετμπολίστριας, Caitlin Clark