Η «πραγματική Ατλαντίδα» ανακαλύφθηκε σε ελληνικές ακτές!

Επιμέλεια: Newsroom
 Η «πραγματική Ατλαντίδα» ανακαλύφθηκε σε ελληνικές ακτές!
Μια χαμένη πόλη αποκάλυψε φανταστικά μυστικά για τον αρχαίο κόσμο.

Μπορεί η θρυλική Ατλαντίδα να έχει πάρει όλη την δημοσιότητα, αλλά υπάρχει μια βυθισμένη πόλη που είναι πολύ παλαιότερη από τη μυθολογική της εκδοχή.

Το Παυλοπέτρι πιστεύεται ότι έχει ηλικία περίπου 5.000 ετών, αλλά ανακαλύφθηκε τον 20ό αιώνα και οι ειδικοί εξακολουθούν να εξερευνούν τα μυστικά και τους θησαυρούς του.

Η πόλη από την Εποχή του Χαλκού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα ανοικτά των ακτών της νότιας Πελοποννήσου το 1904 από έναν γεωλόγο ονόματι Φόλκιον Νέγκρις. Ωστόσο, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη μέχρι το 1967, όταν ο Nicholas Flemming, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ανακάλυψε εκ νέου την περιοχή.

Τον επόμενο χρόνο ο Φλέμινγκ, συνοδευόμενος από μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πέρασε έξι εβδομάδες ερευνώντας την βυθισμένη πόλη, η οποία βρίσκεται σε βάθος περίπου τριών έως τεσσάρων μέτρων, αναφέρει το IFL Science.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χαρτογράφησαν την αρχαία πόλη, η οποία διέθετε τουλάχιστον 15 ξεχωριστά κτίρια, καθώς και αυλές, δρόμους και τάφους. Ανέσυραν επίσης μια σειρά από αντικείμενα από το βυθό της θάλασσας, όπως κεραμικά, λεπίδες και ένα μικρό χάλκινο ειδώλιο, το οποίο χρονολόγησαν μεταξύ 2800 και 1180 π.Χ.. Επίσης, τα κτίρια της ίδιας της πόλης χρονολογούνται γύρω στο 1650 με 1180 π.Χ.

Θα περίμενε κανείς ότι η ανακάλυψη μιας βυθισμένης πολιτείας θα προκαλούσε αρκετό θόρυβο. Όμως, στην πραγματικότητα, χρειάστηκαν άλλα 40 χρόνια για να λάβει περαιτέρω προσοχή η τοποθεσία.

Το 2009, μια μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Επιτροπή Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ξεκίνησαν ένα πενταετές πρόγραμμα για την ανασκαφή και τη λεπτομερή εξερεύνηση της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, η ομάδα ανακάλυψε επιπλέον 9.000 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ορθογώνιας αίθουσας και κατασκευών που πλαισίωναν έναν κρυμμένο δρόμο, σημειώνει το IFL Science.

Επίσης, έφεραν στο φως κεραμικά που επιβεβαίωναν ότι η πόλη υπήρχε κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο (την τελευταία φάση της Εποχής του Χαλκού στην αρχαία Ελλάδα), καθώς και στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είχε κατοικηθεί από το 3000 π.Χ. έως το 1100 π.Χ.

Το τι τελικά έστειλε το Παυλοπέτρι στο βυθό της θάλασσας παραμένει άγνωστο. Αν και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει βυθιστεί από σεισμό που συνέβη είτε γύρω στο 1000 π.Χ. είτε το 375 μ.Χ.