Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Κρήτη: «Η ίδια περιοχή είχε δώσει 8,5 Ρίχτερ με τεράστιο τσουνάμι»

Επιμέλεια: Newsroom
Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Κρήτη: «Η ίδια περιοχή είχε δώσει 8,5 Ρίχτερ με τεράστιο τσουνάμι»
Τι ανέφερε ο σεισμολόγος σε ανάρτησή του.

Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 07:01 ώρα Ελλάδος, νοτιοδυτικά της Παλαιοχώρας Χανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 350 χλμ. Ν των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 59 χλμ. ΝΔ της Παλαιοχώρας Χανίων.

«Η ίδια περιοχή είχε δώσει 8,5 Ρίχτερ με τεράστιο τσουνάμι»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στον σεισμό κάνοντας και μια ιστορική αναδρομή, αναφέροντας ότι στην ίδια ακριβώς περιοχή σαν σήμερα στις 21.7.365 μ.Χ. έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει ποτέ αναφερθεί στη Μεσόγειο.

 

Η ανάρτησή του

«Πρωινός σεισμός στη θάλασσα της Παλαιόχωρας Χανίων. Λεπτομέρειες έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση. Εκείνο που δεν θυμούνται οι πολλοί είναι ότι στην ίδια ακριβώς περιοχή σαν σήμερα στις 21.7.365 μ.Χ. έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει ποτέ αναφερθεί στη Μεσόγειο. Εκτιμώμενο μέγεθος 8,5. Καταστράφηκαν μεγάλο μέρος της Κρήτης και άλλες περιοχές. Η δυτική Κρήτη ανυψώθηκε αιφνίδια έως 9 μέτρα! Τεράστιο τσουνάμι κατέκλυσε τη λεκάνη της Αν. Μεσογείου προκαλόντας ναυάγια και χιλιάδες θυμάτων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Πελοπόννησο, στη Σικελία και αλλού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κάθε πότε επαναλαμβάνονται τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί και τσουνάμι στο ελληνικό τόξο.
Που θα πάει, θα το απαντήσουμε κι' αυτό...!
»