Πώς είναι η ζωή στην πόλη του Κουβέιτ, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 54 βαθμούς Κελσίου και τα πουλιά πέφτουν από τον ουρανό
«Πολύ ισχυρή» και σε κάποιες περιπτώσεις «ακραία» είναι η θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ο καύσωνας που για δέκατη τρίτη ημέρα επιμένει με θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους 40°C συνεχίζει να ταλαιπωρεί.
Η καταπόνηση του πληθυσμού είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς πως το θερμόμετρο ακόμα και το βράδυ δεν πέφτει κάτω από τους 30°C σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα (22/07), σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.
Ενώ τέτοιες θερμοκρασίες δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο για τις χώρες της Μεσογείου, σε άλλα μέρη του κόσμου, ο ήλιος και ο καύσωνας όλο το χρόνο είναι ένα συνηθισμένο γεγονός.
Σε μια χώρα συγκεκριμένα, υπάρχει μια πόλη με τόση ζέστη που μπορεί κανείς να δει πουλιά να πέφτουν νεκρά από τον ουρανό. Φυσικά, μιλάμε για το Κουβέιτ.
Η πόλη του Κουβέιτ στη Μέση Ανατολή θεωρείται η πιο ζεστή πόλη στη γη, όπου η καθημερινή πρόγνωση είναι συνήθως πάνω από 50°C. Οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο δύσκολες που οι ντόπιοι έχουν περιγράψει τη ζέστη ως «ανυπόφορη» το καλοκαίρι.
Πώς είναι ο καιρός στην πόλη του Κουβέιτ;
Ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνεται στο Κουβέιτ τον Μάιο, όπου στη συνέχεια συνεχίζει να κορυφώνεται καθ' όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Η ίδια η πόλη του Κουβέιτ είναι μια μητρόπολη από σκυρόδεμα και ως εκ τούτου διατηρεί τη ζέστη. Η πόλη, η οποία είναι γνωστή για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της, έχει επίσης ελάχιστες βροχοπτώσεις, μια κατάσταση που κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από τον μετεωρολογικό σταθμό Mitribah του Κουβέιτ, ο οποίος βρίσκεται περίπου 90 λεπτά έξω από την πόλη, είναι η αδιανόητη θερμοκρασία των 54°C!
Η έλλειψη υγρασίας έχει οδηγήσει σε αμμοθύελλες οι οποίες γίνονται όλο και πιο έντονες κάθε χρόνο, κάνοντας τη ζέστη να φαίνεται ακόμη χειρότερη.
Πώς αντιμετωπίζουν οι Κουβεϊτιανοί τη ζέστη των 50°C+;
Τα τρία εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης του Κουβέιτ τείνουν να μένουν μέσα σε κλιματιζόμενα σπίτια, αυτοκίνητα και γραφεία και να περιορίζουν τον χρόνο που περνούν σε εξωτερικούς χώρους. Η αντηλιακή κρέμα και τα κρύα ντους είναι απαραίτητα - αν και ο ήλιος μπορεί να ζεστάνει τους σωλήνες, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και το κρύο νερό είναι αρκετά ζεστό.
Η κυβέρνηση του Κουβέιτ επέτρεψε επίσης να γίνονται οι κηδείες τη νύχτα αντί για την ημέρα για να αποφεύγεται η έκθεση στον καυτό ήλιο.
Πώς είναι η αίσθηση των 50°C+;
Αν και οι Έλληνες έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τις υψηλές θερμοκρασίες , είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς μπορεί να είναι να ζεις σε τέτοιες συνθήκες καύσωνα.
Σε ένα φόρουμ του Quora, άνθρωποι που το έχουν βιώσει, μοιράστηκαν μερικές εντυπωσιακές περιγραφές.
Ο Abishek Mishra έγραψε: «Είναι αφόρητο. Ζω στο Gandhinagar, Gujrat, όπου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και τους 50 βαθμούς. Είναι πραγματικά δύσκολο να ανεχτείς τέτοιες θερμοκρασίες. Έτσι, όταν ξυπνάς στις 7-8 το πρωί, είσαι ήδη "βουτηγμένος" στον ιδρώτα. 'Μετά, όταν πηγαίνεις στο μπάνιο για μπάνιο, βρίσκεις μόνο ζεστό νερό. Καυτό νερό. Είναι σαν να έχεις σάουνα στο μπάνιο σου».
Ένας άλλος αναρτών, ο Chris Mason, έγραψε: «Όσο δούλευα στο Ομάν, η θερμοκρασία στον διάδρομο προσγείωσης έφτασε μερικές φορές τους 50 βαθμούς.
'Η ξηρή ζέστη δεν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Διαπίστωσα ότι ήταν χειρότερο το γεγονός ότι ο άνεμος σου πέταγε την άμμο στο πρόσωπο. Και μαζί με τη ζέστη ένιωθα ότι κάποιος κρατούσε ένα πιστολάκι μαλλιών στο πρόσωπό μου. Κυριολεκτικά έκαιγε το δέρμα μου. Έπρεπε να φοράω παντελόνια και να κατεβάζω τα μανίκια μου».