Ποιος θα αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν στην προεδρική κούρσα: Τα μεγάλα φαβορί και τα επόμενα βήματα των Δημοκρατικών

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν στην προεδρική κούρσα: Τα μεγάλα φαβορί και τα επόμενα βήματα των Δημοκρατικών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποσύρθηκε από την κούρσα των εκλογών του Νοεμβρίου και δήλωσε ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρο της χώρας.

«Αυτό είναι το καλύτερο για το κόμμα μου και τη χώρα». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, για τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν υπέκυψε στις σφοδρές πιέσεις, εντός και εκτός των Δημοκρατικών, να υποβάλλει την παραίτησή του. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα δήλωσε ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή στην Κάμαλα Χάρις για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά σε νέα ανάρτησή του απευθυνόμενος στους Δημοκρατικούς.

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην νεα του ανάρτηση:

«Aποφάσισα να μην αποδεχθώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί - ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Η αποχώρηση του προέδρου ωθεί το Δημοκρατικό Κόμμα σε αχαρτογράφητα νερά, με το εθνικό του συνέδριο να έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο. Τότε, το κόμμα θα κληθεί να επιλέξει έναν υποψήφιο για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ.

Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης

Σύμφωνα με την Washington Post, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι η πιθανότερη υποψήφια για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου, με πολλά μέλη του κόμματος να έχουν ήδη δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό της.

Ομως η υποψηφιότητα της Χάρις δεν θεωρείται αυτονόητη επειδή είναι αντιπρόεδρος. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ελεύθερο να επιλέξει κάποιον άλλο ως διάδοχο του Μπάιντεν, ίσως έναν κυβερνήτη εάν τα μέλη του συσπειρωθούν γύρω από έναν άλλο υποψήφιο.

Άλλοι Δημοκρατικοί, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ή η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, έχουν προταθεί ως ισχυρότερες εναλλακτικές λύσεις από τη Χάρις.

Ωστόσο, τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, όπως μεταδίδει το cnbc.

Τα επόμενα βήματα

Σε αντίθεση με την περίπτωση παραίτησης ενός προέδρου, όπου προωθείται αυτομάτως ο αντιπρόεδρος στη θέση του, η αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα δεν συνεπάγεται αυτόματα την επιλογή της Χάρις.

Αν και περισσότεροι Δημοκρατικοί και αναλυτές τη θεωρούν ως την πιθανότερη αντικαταστάτρια, οι αντιπρόσωποι που θα επιλέξουν τον υποψήφιο για πρόεδρο στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον επιθυμούν. Αν οι Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο, δημιουργείται το ενδεχόμενο για ένα ανοιχτό συνέδριο, κάτι που το κόμμα έχει να κάνει από το 1968.

Εκτιμάται ωστόσο πως οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, επιχειρώντας να εδραιώσουν την υποστήριξη πίσω από ένα άτομο πριν από το συνέδριο.