Ώρα μηδέν για τη Μονή Εσφιγμένου: Τι συμβαίνει στο Άγιο Όρος με την επικείμενη «αστυνομική έφοδο»

Επιμέλεια: Newsroom
Ώρα μηδέν για τη Μονή Εσφιγμένου: Τι συμβαίνει στο Άγιο Όρος με την επικείμενη «αστυνομική έφοδο»
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Άγιο Όρος μετά από έγγραφο της Αστυνομίας για επιχείρηση έξωσης, το οποίο έχει κινητοποιήσει τους μοναχούς στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Χάος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο Άγιο Όρος μετά την διαρροή εγγράφου από την αστυνομία, με το οποίο ζητείται η στήριξη των μονών για την «έφοδο» της Αστυνομίας, ώστε να πραγματοποιηθούν εξώσεις.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο ζητείται: «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας».

Ωστόσο, αν και δεν διευκρινίζεται σε ποιες εξώσεις αφορά η δικαστική απόφαση, αγιορείτες μοναχοί αναφέρουν στο voria.gr πως η δημοσιοποίηση του εγγράφου «δημιούργησε αναστάτωση και φούντωσε σενάρια κυρίως εκτός της μοναστικής πολιτείας».

Όπως ήταν φυσικό, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στη Μονή Εσφιγμένου, η οποία εδώ και πάνω από 50 χρόνια έχει καταληφθεί από Ζηλωτές μοναχούς και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι «αναγκαστικά εκτελεστή», το μοναστήρι δεν έχει αποδοθεί στη νόμιμη αδελφότητα.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου οδήγησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών των Ζηλωτών χθες το πρωί στην Ουρανούπολη, ενώ ο γέροντας Μεθόδιος επανέλαβε ότι, «θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου» - άλλωστε εδώ και χρόνια υπάρχει πανό στην πρόσοψη του μοναστηριού με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr το πρωί υποστηρικτές της Ιεράς Μονής θα συγκεντρώσουν τρόφιμα για τους μοναχούς, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Ο κόσμος μάς στηρίζει πάρα πολύ και το μήνυμά μου που δίνω, είναι: Να μείνουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι και να επιστρέψουμε στα ήθη και στα έθιμά μας. Και να μπορέσουμε να ζήσουμε σαν έθνος – γιατί κάθε έθνος που καταστρέφει και τα ήθη και τα έθιμα, είναι προδιαγεγραμμένο για αφανισμό», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου από το 1972 κρατούν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας και έκοψαν κάθε σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από το 2002 η παλιά αδελφότητα κηρύχτηκε «παράνομη» και - έως και σήμερα - για την ελληνική δικαιοσύνη οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου χαρακτηρίζονται ως «καταληψίες» και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από το Μοναστήρι.

Την ίδια ώρα έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, η οποία έχει έδρα τις Καρυές, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη.

Μάλιστα, τόσο το 2006 όσο και το 2013 το Άγιο Όρος αμαυρώθηκε από εικόνες εκτεταμένων επεισοδίων και εντάσεων με αστυνομικές δυνάμεις.

Το 2017 υπήρξε και απόφαση που καταδικάζει μοναχούς για προηγούμενα επεισόδια. Συγκεκριμένα 17 χρόνια στον Γέροντα Μεθόδιο και άλλα τόσο στον μοναχό Αντύπα ήταν η απόφαση του Εφετείου για τους Εσφιγμενίτες των οποίων η δίκη έγινε στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα, ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν οκτώ μοναχοί που κατηγορούνταν για το επεισόδιο με τις βόμβες μολότοφ στον Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές.