Ολυμπιακοί Αγώνες: Rafale, 45.000 αστυνομικοί και 18.000 στρατιώτες στη μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατευμάτων της Γαλλίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κώστας Μιχαήλ
Ολυμπιακοί Αγώνες: Rafale, 45.000 αστυνομικοί και 18.000 στρατιώτες στη μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατευμάτων της Γαλλίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το Παρίσι ενδέχεται να να γίνει το πιο καλά φυλασσόμενο μέρος στον κόσμο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με πάνω από 60.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα μέσα να δημιουργούν μια εικόνα...πολέμου.

Ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δήλωσε με τόλμη ότι η πρωτεύουσα της Γαλλίας θα είναι «το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο» όταν ανοίξουν οι Αγώνες.

Μοίρες αστυνομικών περιπολούν 24 ώρες το 24ωρο τους δρόμους του Παρισιού και μαχητικά αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Ένας επιβλητικός μεταλλικός περιφραγμένος κλοιός ασφαλείας έχει στηθεί σαν σιδερένιο παραπέτασμα και στις δύο πλευρές του ποταμού Σηκουάνα, ένα καθοριστικό σημείο για την τελετή έναρξης.

1

Η τεράστια αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι Αγώνες της 26ης Ιουλίου και της 11ης Αυγούστου αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις. Η πόλη έχει επανειλημμένα υποστεί αιματηρές επιθέσεις εξτρεμιστών και οι διεθνείς εντάσεις είναι υψηλές λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Πάνω από 43 χώρες εμπλέκονται στη διασφάλιση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους Γάλλους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι οι «πρωτοφανείς» επιχειρήσεις είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερες από ό,τι στο Λονδίνο το 2012.

Το ισχυρό αμυντικό σύστημα θα διευθύνεται από περισσότερους από 45.000 αστυνομικούς και μια τεράστια δύναμη έως και 18.000 στρατιωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατευμάτων της Γαλλίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποσκοπεί στην ασφάλεια των 15 εκατομμυρίων επισκεπτών και των 10.500 διαγωνιζομένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2

Οι διοργανωτές προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, καθώς τρομοκρατικές επιθέσεις και διαμαρτυρίες απειλούν τους Αγώνες. Μάλιστα, παράλληλα με τις τεράστιες ομάδες ασφαλείας θα επιχειρήσει και ένας αριθμός εναέριων μέσων. Μαχητικά αεροσκάφη Rafale, πτήσεις επιτήρησης AWACS, μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης Reaper και ελικόπτερα με ελεύθερους σκοπευτές υψηλού επιπέδου θα περιπολούν στον ουρανό του Παρισιού καθ' όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Πηγή: The Sun