Αρχαιολόγοι έκαναν μια «συγκλονιστική» ανακάλυψη στο σημείο όπου αναστήθηκε ο Ιησούς

Επιμέλεια: Newsroom
Αρχαιολόγοι έκαναν μια «συγκλονιστική» ανακάλυψη στο σημείο όπου αναστήθηκε ο Ιησούς
Ο βωμός καλύφθηκε με γκράφιτι και αναγνωρίστηκε χάρη σε μια σπάνια ρωμαϊκή τεχνική που περνούσε από γενιά σε γενιά.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν από καιρό χαμένο βωμό στη θέση όπου λέγεται ότι θάφτηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς.

Η ανακάλυψη έγινε όταν οικοδόμοι γύρισαν μια γιγαντιαία πέτρινη πλάκα καλυμμένη με γκράφιτι που ακουμπούσε στον τοίχο της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.

Η πέτρα, μήκους 2,5 μέτρων και πλάτος 1,5 μέτρων, ήταν διακοσμημένη με στολίδια και κορδέλες, μια ρωμαϊκή πρακτική κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Αυτά τα διακριτά σημάδια οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ήταν η Αγία Τράπεζα που καθαγιάστηκε το 1149.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βωμός είχε καταστραφεί σε πυρκαγιά το 1808. «Για τους ιστορικούς, το εύρημα αυτό αποτελεί αίσθηση από πολλές απόψεις», δήλωσε η ομάδα της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (OeAW) που έκανε το εύρημα.

Η ομάδα εξήγησε ότι: «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η πλάκα μπορούσε να παραμείνει κρυμμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα τέτοιο σημείο όπως η εκκλησία του Παναγίου Τάφου - ειδικά καθώς ήταν στη θέα χιλιάδων προσκυνητών και τουριστών κάθε μέρα».

Σημειώνεται ότι ο χώρος της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου έχει αναγνωριστεί ως ο τόπος τόσο της σταύρωσης όσο και της ταφής του Ιησού και δέχεται περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η εκκλησία του Παναγίου Τάφου δέχτηκε επιθέσεις ανά τους αιώνες, καταστράφηκε από τον περσικό στρατό το 614, σχεδόν κατεδαφίστηκε το 1009 και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια του 1800, οπότε πιστεύεται ότι χάθηκε ο συγκεκριμένος βωμός.

Οι τουρίστες είχαν βανδαλίσει τον χώρο και είχαν γεμίσει με γκράφιτι το μπροστινό τμήμα της πλάκας, και ίσως γι' αυτό είχε περάσει απαρατήρητος τόσα χρόνια.

Ωστόσο, οι ασυνήθιστες διακοσμήσεις στην πλευρά που βλέπει στον τοίχο οδήγησαν τους ερευνητές στο λεγόμενο «Cosmatesque».

«Αυτή η ειδική τεχνική παραγωγής μαρμάρινων διακοσμήσεων εφαρμοζόταν αποκλειστικά από συντεχνιακούς δασκάλους στην παπική Ρώμη, οι οποίοι μετέδιδαν τη δεξιότητα από γενιά σε γενιά», εξήγησε η επιστημονική ομάδα.

«Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της τεχνικής ήταν η ικανότητα των δασκάλων της να διακοσμούν μεγάλες επιφάνειες με μικρές ποσότητες πολύτιμου μαρμάρου. Τα έργα τέχνης Cosmatesque θεωρούνται ότι αγαπήθηκαν από τον Πάπα, τόσο πολύ που σπάνια έχουν βρεθεί εκτός Ρώμης και μόνο ένα στο Αββαείο του Westminster έχει βρεθεί εκτός Ιταλίας. Ο βωμός Cosmatesque που ανακαλύφθηκε τώρα εκ νέου στην Ιερουσαλήμ πρέπει επίσης να δημιουργήθηκε με την ευλογία του Πάπα», δήλωσαν οι ερευνητές.