Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γιατί οι Γάλλοι επέλεξαν το Assassin's Creed για την Τελετή Έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γιατί οι Γάλλοι επέλεξαν το Assassin's Creed για την Τελετή Έναρξης
Αν και το ερώτημα για την ταυτότητα του μασκοφόρου δρομέα της Ολυμπιακής Φλόγας παρέμεινε αναπάντητο, τώρα οι χρήστες των social media αναρωτιούνται ποια η σχέση της Γαλλίας και των Ολυμπιακών Αγώνων με το Assassin's Creed.

Σε όλη τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, στη Γαλλία, μια μυστηριώδης φιγούρα με κουκούλα σκαρφάλωνε σε κτίρια κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, μεταφέροντας τη δάδα των Αγώνων από στέγη σε στέγη. Ήταν λογικό οι θεατές σε όλο τον κόσμο να συνδέσουν τη φιγούρα με τον Άρνο Ντόριαν, τον κύριο χαρακτήρα ενός από τα δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια Assassin's Creed.

Δύο αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδότησαν περαιτέρω τις εικασίες σχετικά με τη συμμετοχή του Άρνο στην φαντασμαγορική εκδήλωση. Στις 19 Ιουλίου, η επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Twitter δημοσίευσε ένα βίντεο με την ίδια φιγούρα να φοράει την Ολυμπιακή σημαία ως κάπα. Αρχικά, φάνηκε ότι ίσως επρόκειτο για ένα teaser, αλλά όταν ο λαμπαδηδρόμος με την κουκούλα έκανε την εμφάνιση τους στις στέγες του Παρισιού, όλοι σκέφτηκαν το ίδιος πράγμα: Αυτός είναι ο Άρνο Ντόριαν.

Ο λογαριασμός του Assassin's Creed στο Twitter εκμεταλλεύτηκε τη σύγχυση που δημιουργήθηκε και μαζί με πλάνα από το gameplay, έγραψε: «Έχετε το νου σας στις στέγες του Παρισιού - ο Άρνο μπορεί να παρακολουθεί από ψηλά».

Αν υποθέσουμε ότι ο μασκοφόρος άνδρας αναπαριστά τον Άρνο Ντόριαν, μια θεωρία που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στα social media, το ερώτημα είναι τι σχέση έχει το παιχνίδι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κυρίως με τη Γαλλία.

Η απάντηση βρίσκεται στο Assassin's Creed Unity, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 και διαδραματιζόταν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Όσοι έχουν παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι, θυμούνται πολύ καλά τα εντυπωσιακά γραφικά και τις τρομερές αναπαραστάσεις εμβληματικών μνημείων, όπως ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων.

Ωστόσο, η πραγματική αξία του παιχνιδιού «αποτιμήθηκε» πέντε χρόνια αργότερα, όταν μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της Notre-Dame. Μόλις εκτιμήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές του ναού, η Ubisoft ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 500.000 ευρώ για να βοηθήσει στις προσπάθειες αποκατάστασης και θα διαθέσει το λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο του καθεδρικού ναού σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και σχεδιαστές που εργάζονταν πάνω στο έργο.

Πιο αναλυτικά, μετά την πυρκαγιά, η Ubisoft συνειδητοποίησε ότι το τρισδιάστατο μοντέλο της θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στις εργασίες αποκατάστασης και το προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση και σε άλλους οργανισμούς που συμμετείχαν στην προσπάθεια. Η εταιρεία δεσμεύτηκε δημόσια να δωρίσει 500.000 ευρώ για να βοηθήσει στην τεράστια προσπάθεια αποκατάσταση, ενώ ταυτόχρονα ενθάρρυνε τους οπαδούς και τους υποστηρικτές της να κάνουν το ίδιο. Η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική, με χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν δωρεές για τον σκοπό αυτό και να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τον ρόλο που έπαιξε το παιχνίδι στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την Παναγία των Παρισίων και τη σημασία της.

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, η σχέση μεταξύ του Assassin's Creed Unity και της γαλλικής πολιτείας για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία και η τέχνη μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.