Οι γονείς στις σκανδιναβικές χώρες αφήνουν τα μωρά τους να κοιμούνται στο κρύο: Η αρχαία παράδοση που έχει γίνει τάση

Επιμέλεια: Newsroom
Οι γονείς στις σκανδιναβικές χώρες αφήνουν τα μωρά τους να κοιμούνται στο κρύο: Η αρχαία παράδοση που έχει γίνει τάση
Η πρακτική αυτή αντανακλά μια ευρύτερη πολιτισμική έμφαση στον καθαρό αέρα και τη φυσική διαβίωση και η επικράτησή της υπογραμμίζει τη σημασία που δίνουν οι σκανδιναβικές κοινωνίες στις υπαίθριες δραστηριότητες και την ευεξία.

Στη Δανία, τη Φινλανδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις μωρά να κοιμούνται έξω, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή η φαινομενικά αντισυμβατική πρακτική συγκέντρωσε την προσοχή αφού η Δανή μουσικός Amalie Bruun μοιράστηκε μια φωτογραφία στο Instagram με τον 4 μηνών γιο της, Otto, να εξερευνά τον κήπο τους. Αν και ο Otto ήταν ξύπνιος στην εικόνα, η Bruun ανέφερε ότι ο γιος της «κοιμάται έξω τον περισσότερο καιρό», προκαλώντας περιέργεια και συζήτηση στο διαδίκτυο.

Σε αυτά τα έθνη, η παράδοση να αφήνουν τα μωρά να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους έχει τις ρίζες της στην πεποίθηση ότι ο καθαρός αέρας συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την πρακτική βασίζεται σε διάφορα οφέλη που αναφέρουν οι γονείς και οι ειδικοί σε θέματα ύπνου.

Η Katie Palmer, σύμβουλος ύπνου με έδρα το Λονδίνο, εξήγησε στο Insider ότι τα μωρά που κοιμούνται έξω μπορεί να απολαμβάνουν περισσότερο και ποιοτικότερο ύπνο. Ο καθαρός αέρας μπορεί να τα βοηθήσει να ξεκουραστούν και το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να τα εκθέσει σε λιγότερα μικρόβια σε σύγκριση με τους εσωτερικούς χώρους. Αυτή η έκθεση στα φυσικά στοιχεία πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βελτιώνει τα γενικά πρότυπα ύπνου.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή κρύβει κινδύνους. Η σημαντικότερη ανησυχία είναι η υποθερμία, ιδίως κατά τους σκληρούς χειμερινούς μήνες. Τα μωρά που κοιμούνται έξω πρέπει να είναι κατάλληλα ντυμένα σε στρώματα για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν ζεστά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι κίνδυνοι μετατοπίζονται σε πιθανά ηλιακά εγκαύματα και θερμική εξάντληση. Επιπλέον, οι αστικές περιοχές ενέχουν κινδύνους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και οι ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με πιθανές απαγωγές είναι πάντα παρούσες.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, η παράδοση επιμένει στις σκανδιναβικές χώρες, όπου θεωρείται ως ένας τρόπος να παρέχονται στα μωρά οι βέλτιστες συνθήκες ύπνου. Οι γονείς είναι συνήθως πολύ προσεκτικοί, εξασφαλίζοντας ότι τα μωρά τους είναι καλά προετοιμασμένα για τις καιρικές συνθήκες και ελέγχοντάς τα τακτικά. Η πρακτική αυτή αντανακλά μια ευρύτερη πολιτισμική έμφαση στον καθαρό αέρα και τη φυσική διαβίωση και η επικράτησή της υπογραμμίζει τη σημασία που δίνουν οι σκανδιναβικές κοινωνίες στις υπαίθριες δραστηριότητες και την ευεξία.