Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έχει θέση το break dance στη διοργάνωση;

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έχει θέση το break dance στη διοργάνωση;
Αυτό που ξέρετε ως breakdancing, ένας χορός που ακόμα και σήμερα συνδέετε με boom boxes και χαρτόκουτα σε δρόμους γεμάτους γκράφιτι πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι στις 9 Αυγούστου.

Παράλληλα με τα κλασικά ολυμπιακά αγωνίσματα, όπως η γυμναστική,o στίβος, η κολύμβηση, το μπάσκετ, το βόλεϊ, ένα νέο άθλημα θα κάνει πρεμιέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Το breakdancing, που επίσημα ονομάζεται «breaking», θα είναι το μοναδικό νέο άθλημα που θα κάνει το ντεμπούτο του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Gary Burnett, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, γνωστός και ως «ο καθηγητής του Breakdancing», δήλωσε στη MailOnline ότι το breaking «σίγουρα αξίζει να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες», επειδή είναι «πολύ αθλητικό» και απαιτεί «τεράστια δύναμη».

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι, με την Αυστραλή παίκτρια του σκουας, Michelle Martin, να υποστηρίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετατράπηκαν σε «παρωδία» μετά την προσθήκη του συγκεκριμένου αθλήματος.

 

1

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές που είναι γνωστοί ως B-boys και B-girls θα πάρουν μέρος σε μια «μάχη» χορού (ένας εναντίον ενός), σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσουν τους κριτές. Η βαθμολογία κάθε διαγωνιζόμενου θα καθοριστεί από τρείς κριτές που θα αξιολογήσουν την απόδοση σε τέσσερις παράγοντες - μουσική, πρωτοτυπία, τεχνική και εκτέλεση.

Ο καθηγητής Burnett, ο οποίος ήταν ημιεπαγγελματίας breaker τη δεκαετία του 1980, σημείωσε ότι «το breaking είναι πιο συναρπαστικό σε σύγκριση με τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Αγώνων». Στη συνέχεια περιγράφει το νέο Ολυμπιακό άθλημα ως «λαϊκό» επειδή δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό.

Η Claire Warden, καθηγήτρια γυμναστικής στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, συμφωνεί με τον καθηγητή Burnett και εξηγεί ότι «το break dance είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα λόγω των κινήσεων και της δυναμικής του».

«Το break dance έχει μια μακρά, συναρπαστική πολιτιστική ιστορία», δήλωσε στη MailOnline.

«Ξεκίνησε από νέους, σε μεγάλο βαθμό εξαθλιωμένους Αφροαμερικανούς και Λατινοαμερικάνους και εξελίχθηκε στο Ολυμπιακό άθλημα που είναι σήμερα. Είναι πολύ συναρπαστικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η αντι-καθεστωτική και αντι- κοινωνική κουλτούρα μπαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες» πρόσθεσε..

'