«Παράνομο κέντρο στη Σάμο»
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει ένα παράνομο κέντρο για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα».
O τίτλος της «Κοριέρε Ντε Λα Σέρα» δεν είναι κολακευτικός μήτε για τη χώρα μας ούτε για την Ε.Ε.
Το ρεπορτάζ της αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια νέα έκθεση για τη συστηματική και παράνομη στέρηση της ελευθερίας των ατόμων που ζητούν άσυλο σε ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ «κέντρο κλειστής πρόσβασης» στο ελληνικό νησί της Σάμου. Μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον καταυλισμό της Μόριας στο νησί της Λέσβου το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση 276 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων κέντρων «πολλαπλών χρήσεων» (συμπεριλαμβανομένων των χώρων υποδοχής και κράτησης πριν τον επαναπατρισμό), υποσχόμενη «καλύτερες συνθήκες».
Το κέντρο της Σάμου ήταν το πρώτο που άνοιξε, το 2021. Ιδιαίτερα φυλασσόμενο, χωρίς τις πιο βασικές υπηρεσίες, περιτριγυρισμένο από κάμερες ασφαλείας και συρματοπλέγματα, σαν φυλακή. Οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό νερό ή επαρκή ιατρική περίθαλψη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ούτε καν κρεβάτια. Όλα αυτά ενώ δεν μπορούν να φύγουν από το κέντρο για εβδομάδες, μερικές φορές μήνες. Οι άνθρωποι που διαμένουν στο κέντρο υπόκεινται, στην πραγματικότητα, συστηματικά σε εντολές «περιορισμού της ελευθερίας» που τους περιορίζουν εντός έως και 25 ημέρες από την είσοδό τους: εντολές που εκδίδονται αδιακρίτως προς τους νεοαφιχθέντες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη μεμονωμένες συνθήκες και οι χρόνοι που υπερβαίνουν το όριο 25 ημερών.
Τον Οκτώβριο του 2023, λόγω της αύξησης των αφίξεων από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, το κέντρο ήταν υπερπλήρες, με μάξιμουμ τα 4850 άτομα. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι τοποθετήθηκαν σε μη οικιστικούς χώρους, όπως κουζίνες, αίθουσες διδασκαλίας και κοντέινερ, σε ανεπαρκείς συνθήκες. Αν και η χωρητικότητα του χώρου ήταν 2040 άτομα, τον Σεπτέμβριο του 2023 οι αρχές την αύξησαν σε 3650, χωρίς καμία εμφανή κίνηση για αύξηση του αριθμού των καταλυμάτων.
Η αύξηση των αφίξεων έχει επιδεινώσει μακροχρόνια προβλήματα στην παροχή πρωτογενών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων η έλλειψη νερού και η απουσία γιατρού διαθέσιμου 24 ώρες το 24ωρο. Η συνέχεια της ιατρικής περίθαλψης στον καταυλισμό είναι αβέβαιη, καθώς οι συμβάσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που υπηρετούσαν αυτή τη στιγμή έληγαν στις 30 Ιουνίου. «Έχουμε προβλήματα ψυχικής υγείας. Έφυγα από τον πόλεμο. Φύγαμε από τη Συρία για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον [...] για να βρεθούμε εδώ σε ανασφαλείς, ακάθαρτες, δύσκολες συνθήκες για όλους. Άφησα την οικογένειά μου στο σπίτι και τώρα νιώθω ότι έχω τιμωρηθεί», είπε ο Ναμπίλ, ένας Σύρος που ζει στο κέντρο.
Η Σάμος είναι ήδη ένα παράθυρο στο μέλλον του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτό που βλέπετε μέσα από τα κάγκελα αυτού του παραθύρου είναι ανησυχητικό»...