Η πανώλη στην Θεσσαλία «χτυπά» τη φέτα: Πώς επηρεάζει την οικονομία της χώρας

Επιμέλεια: Newsroom
Η πανώλη στην Θεσσαλία «χτυπά» τη φέτα: Πώς επηρεάζει την οικονομία της χώρας
Η εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιουλίου στη Θεσσαλία, στην κεντρική Ελλάδα.

Η Ελλάδα παλεύει με μια σοβαρή επιδημία της νόσου των μικρών μηρυκαστικών, γνωστή και ως «πανώλη των αιγών», η οποία απειλεί τη γαλακτοβιομηχανία της και την παραγωγή της εμβληματικής φέτας της.

Η εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιουλίου στη Θεσσαλία, στην κεντρική Ελλάδα. Εξαπλώθηκε γρήγορα σε αρκετές φάρμες στη γειτονική Ρουμανία, αναγκάζοντας τις αρχές να θανατώσουν σχεδόν 58.000 αιγοπρόβατα σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την επιδημία.

Οι ελληνικές αρχές επέβαλαν πανελλαδικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων από τις φάρμες τους, για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η νόσος αποτελεί σημαντική απειλή για την εγχώρια κτηνοτροφία και την οικονομία της Ελλάδας, ιδίως για την παραγωγή τυριού φέτας.

Η φέτα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας, καθώς περίπου το 40% του μαλακού τυριού της χώρας προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στη Θεσσαλία. Η περιοχή αυτή υπέστη επίσης καταστροφικές πλημμύρες πέρυσι, επιτείνοντας περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί κτηνοτρόφοι.

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής της. Αυτό την καθιστά ζωτικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κατάθλιψη, πυρετό, ρινικές και οφθαλμικές εκκρίσεις, στοματικές πληγές, αναπνευστική δυσχέρεια, βήχα, διάρροια και θάνατο.

Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία. Επείγουσες διαδικασίες εγκρίθηκαν στις 19 και 26 Ιουλίου, αντίστοιχα, από τη μόνιμη επιτροπή της ΕΕ για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στον περιορισμό της διακίνησης των ευπαθών εμπορευμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του ασφαλούς εμπορίου με παράλληλη διατήρηση των υγειονομικών προτύπων της ΕΕ.

Αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε: «Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στις δύο χώρες και θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα σε επίπεδο ΕΕ». Σε αυτό το στάδιο, περαιτέρω ερωτήσεις έχουν απευθυνθεί στις ελληνικές και ρουμανικές αρχές.

Η αρχή της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) έχει αναγνωρίσει την κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη αιτήματα για επιστημονική υποστήριξη.