Ο τρομακτικός λόγος για τον οποίο κάθε αεροπλάνο στον κόσμο αποφεύγει να πετάξει πάνω από τη συγκεκριμένη ζώνη (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο τρομακτικός λόγος για τον οποίο κάθε αεροπλάνο στον κόσμο αποφεύγει να πετάξει πάνω από τη συγκεκριμένη ζώνη (vid)
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πτήση πάνω από μια τόσο μεγάλη και αφιλόξενη περιοχή υπογραμμίζουν τη σημασία των προσεκτικά σχεδιασμένων διαδρομών πτήσεων στην αεροπορική βιομηχανία.

Ακριβώς όπως ορισμένα μέρη του ωκεανού είναι διαβόητα για το ότι είναι επικίνδυνα για τα κρουαζιερόπλοια, υπάρχουν περιοχές στον ουρανό που τα αεροπλάνα τείνουν να αποφεύγουν. Μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για τα θαλάσσια ταξίδια είναι το Πέρασμα Ντρέικ, ένα στενό που συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ατλαντικό Ωκεανό, ακριβώς πάνω από τον Νότιο Ωκεανό.

Ομοίως, υπάρχει μια τεράστια περιοχή που οι πιλότοι και οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν να πετάξουν πάνω από αυτήν: το οροπέδιο του Θιβέτ στη νοτιοδυτική Κίνα. Εκτεινόμενη σε μια τεράστια έκταση 2.500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η περιοχή αυτή αποτελεί σημαντική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για διάφορους επιτακτικούς λόγους που σχετίζονται με τη γεωγραφία και τις καιρικές συνθήκες.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν το οροπέδιο του Θιβέτ είναι το ορεινό έδαφός του. Το μέσο υψόμετρο στην περιοχή αυτή είναι περίπου 4.511 μέτρα, το οποίο, αν και είναι χαμηλότερο από το τυπικό ύψος πλεύσης των εμπορικών αεροσκαφών αποτελεί κρίσιμο κίνδυνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα αεροπλάνα πρέπει να κατέβουν γρήγορα στα 3.000 μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες μπορούν να αναπνεύσουν με ασφάλεια. Πάνω από το οροπέδιο του Θιβέτ, μια τέτοια κάθοδος θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς σύγκρουση με τα πανύψηλα βουνά.

 

Εκτός από το ορεινό έδαφος, το οροπέδιο του Θιβέτ αποτελεί μια άλλη πρόκληση: την έλλειψη επιλογών προσγείωσης έκτακτης ανάγκης. Η περιοχή διαθέτει μόνο πέντε μεγάλα αεροδρόμια, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα ενός αεροσκάφους που βρίσκεται σε κίνδυνο να βρει γρήγορα ένα ασφαλές σημείο προσγείωσης.

Επιπλέον, το Οροπέδιο του Θιβέτ είναι διαβόητο για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν τους κινδύνους που ενέχει η πτήση πάνω από την περιοχή. Η περιοχή βιώνει ισχυρούς ανέμους και ξαφνικές αλλαγές του καιρού, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα αναταράξεων και άλλων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτά τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα καθιστούν τις πτήσεις πάνω από το Θιβέτ όχι απλώς δύσκολες, αλλά δυνητικά επικίνδυνες.

@geoglobetales Why Planes Don't Fly Over Tibet ✈️ No-Fly Zone 🚫 #tibet #tibetanplateau #plane #aviation #noflyzone #travel #mounteverest #flightradar #china #border #learn #map #maps #geography #history #viralfact #facts #fyp #interestingfact #geotok #historytok ♬ original sound - GeoGlobeTales

Συνοπτικά, ο συνδυασμός του μεγάλου υψομέτρου, του ορεινού εδάφους, της έλλειψης κοντινών αεροδρομίων και των ακραίων καιρικών συνθηκών καθιστά το οροπέδιο του Θιβέτ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες.