Ολυμπιακοί Αγώνες: Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσφέρει «γη και ύδωρ» στο χρυσό Ολυμπιονίκη Carlos Yulo (vid)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσφέρει «γη και ύδωρ» στο χρυσό Ολυμπιονίκη Carlos Yulo (vid)
Το διπλό χρυσό κατόρθωμα του Carlos Yulo αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του αθλητισμού της χώρας. Οι Φιλιππίνες περίμεναν έναν αιώνα από το ντεμπούτο τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924 για να ζήσουν μια τέτοια στιγμή.

Ο Φιλιππινέζος Ολυμπιονίκης Carlos Yulo έγραψε ιστορία κατακτώντας δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια σε μόλις δύο ημέρες, και έγινε μόλις ο δεύτερος αθλητής που το πετυχαίνει αυτό για τις Φιλιππίνες. Οι νίκες του στις ασκήσεις εδάφους και στο άλμα ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι όχι μόνο έφεραν τεράστια υπερηφάνεια στη χώρα του, αλλά του χάρισαν και μια σειρά από επιβραβεύσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τοπικές μάρκες.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις του Yulo τον έκαναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις Φιλιππίνες. Μετά τις νίκες του, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από μηνύματα συγχαρητηρίων και εθνικής υπερηφάνειας.

Στο αγώνισμα του άλματος, ο Yulo σημείωσε εντυπωσιακό μέσο όρο 15,116, ξεπερνώντας τον Αρμένιο Artur Davtyan (14,966) και τον Βρετανό Harry Hepworth (14,949). Παρά το γεγονός ότι μπήκε στον αγώνα με μέτριες προσδοκίες, ο Yulo εξέφρασε την έκπληξη και τη χαρά του για την κατάκτηση του μεταλλίου, δηλώνοντας: «Απλώς ήλπιζα να έχω καλή απόδοση. Δεν περίμενα ένα μετάλλιο».

Τα χρυσά μετάλλια του Yulo προκάλεσαν καταιγισμό επιβραβεύσεων από διάφορες πλευρές. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων θα του απονείμει 10 εκατομμύρια πέσος Φιλιππίνων (160.000 ευρώ) ως ανταμοιβή για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες. Επιπλέον, μια εταιρεία ακινήτων θα του χαρίσει μια πλήρως επιπλωμένη μονάδα τριών υπνοδωματίων στο McKinley Hill,στη μητροπολιτική Μανίλα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει υποσχεθεί επιπλέον 6 εκατομμύρια πέσος. Ο Ferdinand Martin Romualdez, πρόεδρος της Κάτω Βουλής, χαρακτήρισε τον Yulo «ήρωα» και «εθνικό θησαυρό». Πέρα από τα οικονομικά κίνητρα, ο Yulo θα απολαμβάνει ισόβια προνόμια από διάφορα ιδρύματα. Ένας γαστρεντερολόγος του προσέφερε δωρεάν συμβουλές και κολονοσκοπήσεις εφ' όρου ζωής και το Πανεπιστήμιο του Μιντανάο υποσχέθηκε δωρεάν πανεπιστημιακές μονάδες.

Οι θρίαμβοι του Yulo προκάλεσαν επίσης γενναιόδωρες προσφορές από τοπικές επιχειρήσεις. Πρόκειται να λάβει εφ' όρου ζωής προμήθειες ράμεν, μακαρόνια με τυρί και ψητό κοτόπουλο από διάφορες αλυσίδες εστιατορίων, υπογραμμίζοντας τον εθνικό θαυμασμό για τα επιτεύγματά του.

Το διπλό χρυσό κατόρθωμα του Carlos Yulo αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του αθλητισμού της χώρας. Οι Φιλιππίνες περίμεναν έναν αιώνα από το ντεμπούτο τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924 για να ζήσουν μια τέτοια στιγμή. Το τελευταίο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο για τη χώρα είχε κερδίσει η αρσιβαρίστρια Hidilyn Diaz στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια.