Nomikai: Στην Ιαπωνία σε αναγκάζουν να βγεις για ποτό με τους συναδέλφους σου

Επιμέλεια: Newsroom
Nomikai: Στην Ιαπωνία σε αναγκάζουν να βγεις για ποτό με τους συναδέλφους σου
Η άρνηση ενός ποτού από έναν προϊστάμενο κατά τη διάρκεια ενός nomikai μπορεί να θεωρηθεί ως προσβολή, η οποία ενδεχομένως να βλάψει την καριέρα του ατόμου.

Στην Ιαπωνία, το ποτό με πελάτες ή συναδέλφους είναι κάτι περισσότερο από μια κοινωνική δραστηριότητα - είναι μια επίδειξη πίστης στην εταιρεία και θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της εργασίας. Αυτή η πρακτική, γνωστή ως «nomikai», χρησιμεύει ως κοινή προέκταση της εργάσιμης ημέρας, προωθώντας τις σχέσεις, την ομαδική εργασία και την αίσθηση ενότητας στο χώρο εργασίας.

Η άρνηση ενός ποτού από έναν προϊστάμενο κατά τη διάρκεια ενός nomikai μπορεί να θεωρηθεί ως προσβολή, η οποία ενδεχομένως να βλάψει την καριέρα του ατόμου. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις θεωρείται συχνά ως απόδειξη της αφοσίωσης ενός εργαζομένου στην εταιρεία και της προθυμίας του να δεθεί με τους συναδέλφους του εκτός του επίσημου περιβάλλοντος του γραφείου. Αυτή η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη στην ιαπωνική επιχειρηματική κουλτούρα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση διαπροσωπικών δεσμών που μπορούν να διευκολύνουν την ομαλότερη επαγγελματική αλληλεπίδραση.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν είναι απαλλαγμένη από τα μειονεκτήματά της. Ο συνδυασμός της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και των αρκετών ωρών εργασίας έχει προκαλέσει το φαινόμενο των μεθυσμένων μισθωτών. Αυτοί οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι, τους οποίους συχνά βλέπουμε να παραπατούν στους δρόμους ή να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους, αναδεικνύουν το σωματικό και ψυχικό τίμημα που μπορεί να προκαλέσει μια τόσο απαιτητική ρουτίνα.

Οι εικόνες των μεθυσμένων μισθωτών έχουν προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες εργαζόμενοι. Ενώ οι συνεδρίες nomikai μπορούν να ενισχύσουν τους δεσμούς και να βελτιώσουν την ομαδική εργασία, επιδεινώνουν επίσης το ήδη σημαντικό άγχος που συνδέεται με τον υψηλό φόρτο εργασίας και τις πολλές ώρες εργασίας. Η προσδοκία να πίνουν πολύ, ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους προτιμήσεις ή τις ανησυχίες για την υγεία τους, προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πίεσης στους εργαζόμενους.