Καφέ αράχνη ερημίτισσα: Τι μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημά της (vid)
Ο θάνατος του 48χρονου άντρα στον Πύργο Ηλείας από τσίμπημα αράχνης έχει προκαλέσει σοκ τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κυρίως λόγω της σπανιότητας τέτοιων περιστατικών.
Ο 48χρονος που βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές, δέχθηκε το τσίμπημα χωρίς να το καταλάβει. Όταν ένιωσε οξύ πόνο στο πόδι επισκέφθηκε ορθοπεδικό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.
Η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, με την κλινική του εικόνα να είναι περίεργη και τα συμπτώματα που παρουσίασε να παραπέμπουν σε δηλητηριώδες τσίμπημα. Ο άτυχος άνδρας ήταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ και δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, εξέπνευσε.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (09/08) στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος, αναφέρθηκε στο περιστατικό και εξήγησε ορισμένα πράγματα για τις δηλητηριώδεις αράχνες, το τσίμπημα των οποίων μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες για τον άνθρωπο.
«Το τσίμπημα της αράχνης, το δήγμα, όπως λέγεται, είναι σπάνιο περιστατικό την ιατρική. Οι αράχνες που υπάρχουν στον κόσμο είναι πολλές χιλιάδες είδη, αλλά από αυτές ένας πολύ μικρός αριθμός είναι δυνατόν να προκαλέσουν με το δηλητήριό τους τοξική βλάβη στον άνθρωπο. Είναι κάτι σπάνιο. Οι θάνατοι από αράχνη στις ΗΠΑ, όπου γίνεται μια συστηματική καταγραφή των περιστατικών, είναι από τρεις έως πέντε τον χρόνο σε έναν πληθυσμό που είναι 350-360 εκατομμύρια» δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου.
Δηλώνοντας ότι όλες οι αράχνες έχουν δηλητήριο, εξήγησε πως «είναι λίγες οι αράχνες που έχουν δηλητήριο τόσο ισχυρό, ώστε να προκαλέσουν βλάβη στον άνθρωπο. Οι δύο κατηγορίες, γιατί δεν είναι μεμονωμένα είδη, έχουν και κάποιες μικρές παραλλαγές, είναι τα εξής: η μία είναι η «μαύρη χήρα» (και η παραλλαγή της, που τη συναντάμε στην Ευρώπη και έχει λίγο διαφορετική όψη) και η άλλη είναι η «καφέ Ερημίτισσα», η οποία υπάρχει σε όλο τον κόσμο και υπάρχει και στην περιοχή τη δική μας».
«Για τη “μαύρη χήρα” υπάρχει αντίδοτο και γνωρίζω ότι υπάρχει και στην Ελλάδα. Για την “καφέ Ερημίτισσα” δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν σε κάποιες μεμονωμένες χώρες κάποια σκευάσματα, που τα έχουν κατασκευάσει οι ίδιες οι χώρες, δεν είναι εμπορικά σκευάσματα, κα έχουν χρησιμοποιηθεί στη Νότια Αμερική. Εκτός απ’ αυτό, μπορεί να φαίνονται ίδιες οι αράχνες αλλά το δηλητήριό τους να μην είναι το ίδιο, οπότε το αντίδοτο που χρησιμοποιείται στη Νότια Αμερική δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη, είναι διαφορετικά πολλές φορές».
Τέλος, ο κ. Χατζηγεωργίου έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα, λέγοντας: «Δε βάζουμε ποτέ τα χέρια μας και τα πόδια μας βέβαια εκεί που δεν βλέπουμε. Ποτέ δεν πάμε να ακουμπήσουμε ένα μέρος που είναι σκοτεινό, κρυφό, κάτω από μια πέτρα ή ένα ξύλο. Πρώτα σηκώνουμε το ξύλο, κάνουμε την κίνηση αυτή, και μετά πάμε να πιάσουμε».