Επιστήμονες αποκάλυψαν πώς τα social media επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου: Προκαλούν εφιάλτες

Επιμέλεια: Newsroom
Επιστήμονες αποκάλυψαν πώς τα social media επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου: Προκαλούν εφιάλτες
Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.

Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία αποτελεί εδώ και χρόνια μια αυξανόμενη ανησυχία, αλλά πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η επιρροή τους μπορεί να εκτείνεται πέρα από τις ώρες εγρήγορσης, επηρεάζοντας τον ύπνο και ακόμη και την ποιότητα των ονείρων μας.

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η συχνή χρήση πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Instagram, το X (πρώην Twitter) και το Facebook συνδέεται με κακή ποιότητα ύπνου και μεγαλύτερη συχνότητα εφιαλτών, σηματοδοτώντας μια σημαντική προσθήκη στο σύνολο των στοιχείων που συνδέουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρνητικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον ερευνητή ψυχολόγο Reza Shabahang στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, είναι η πρώτη του είδους της που εστιάζει ειδικά στον τρόπο με τον οποίο η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλει στις διαταραχές του ύπνου και στη συχνότητα των εφιαλτών. «Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπλέκονται όλο και περισσότερο με τη ζωή μας, ο αντίκτυπός τους μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα όνειρά μας», λέει ο Shabahang. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που περνούν περισσότερο χρόνο σε αυτές τις πλατφόρμες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο επιρρεπή στο να βιώνουν εφιάλτες, που συχνά συνδέονται με τη συναισθηματική δυσφορία που προκαλεί το περιεχόμενο που καταναλώνουν.

Αυτή η αγωνία μπορεί να προέρχεται από διάφορες διαδικτυακές εμπειρίες, όπως η έκθεση σε διαδικτυακό εκφοβισμό, πολιτικές διαμάχες, ενοχλητικές ειδήσεις και κοινωνικές συγκρίσεις. Σύμφωνα με την Shelby Harris, κλινική ψυχολόγο και νευροεπιστήμονα στο Albert Einstein College of Medicine, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, αυτές οι συναισθηματικά φορτισμένες συναντήσεις μπορούν να «προσθέσουν συναισθηματική δυσφορία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κακά όνειρα».

 

Η μελέτη χρησιμοποίησε αυτό που η ομάδα του Shabahang ανέφερε ως «κλίμακα εφιάλτη που σχετίζεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», η οποία αναπτύχθηκε με βάση προηγούμενες ταξινομήσεις εφιάλτη και την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τις επιρροές των ονείρων. Η κλίμακα χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση 595 συμμετεχόντων, οι οποίοι ανέφεραν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη συχνότητα και την ένταση των εφιαλτών που σχετίζονται με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες.

Οι συνήθεις εφιάλτες που αναφέρθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων περιλάμβαναν συγκρούσεις με άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άγχος για ενοχλητικές ειδήσεις, καταδικαστική κύλιση, ακόμη και φόβους για την αδυναμία πρόσβασης στους λογαριασμούς τους.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Shabahang επισημαίνει ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες κυρίως για να συνδεθούν με την οικογένεια και τους φίλους τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν αρνητικά όνειρα από εκείνους που εμπλέκονται σε αμφιλεγόμενες συζητήσεις ή παρακολουθούν ανησυχητικό περιεχόμενο.